Футболният клуб "Барселона" може отново да се сблъска с намален лимит за заплати, след като бъдещето на проекта "Барса Вижън" остава под въпрос. На извънредна среща на управителния съвет в понеделник, ръководството на клуба одобри сметките за финансовата година 2023/24 и обяви, че обичайният резултат е показал печалба от 12 милиона евро, без необходимостта от активиране на нови финансови механизми. Това е важна стъпка, тъй като "Барселона" успя да спре загубите от 200 милиона евро годишно, наблюдавани от 2017 година.

Въпреки позитивните новини, нетният резултат разкри загуби от 91 милиона евро, след като одиторът на клуба наложи задължението да провизира неплатените задължения на инвеститорите в "Барса Вижън" на стойност 141 милиона евро. Клубът остава решен да събере тези средства, въпреки че делото е в съда, и запазва стойността на "Барса Вижън" в счетоводството, вярвайки, че с правилния бизнес план ще може да генерира достатъчно приходи в бъдеще.

Ако през следващата финансова година неплатените задължения не бъдат решени и стойността на "Барса Вижън" не се увеличи, одиторът може да наложи нови загуби по тази линия или да направи по-реалистична оценка на актива.

Загубите от 91 милиона евро ще повлияят на лимита за заплати на клуба, който в момента е 426 милиона евро. Ако "Барселона" не успее да увеличи приходите си, ще последва намаление от около 60 милиона евро в максималните разходи за състава. Ла Лига вече намали 85 милиона евро от първоначалните неплатени задължения, което поставя клуба в предизвикателна ситуация, ръководен от Жоан Лапорта. Въпреки това, "Барселона" има време и възможности за възстановяване, например чрез подписване на нов договор с "Найк".

Клубът също така беше на прага на възстановяване на положителен капитал, но новите загуби могат да забавят тази цел. Тази ситуация би могла да се отрази негативно на кредитния рейтинг на клуба, принуждавайки го да плаща по-високи лихви при поискване на заем.

Приходите от трансфери също играят важна роля в заключителния отчет за годината. "Барселона" е реализирала 80 милиона евро от трансфери, което е значителна сума, особено предвид, че клубът не е известен с продажбите си. Въпреки мненията, че приходите от трансфери са извънредни, "Барселона" твърди, че те са част от обичайната им дейност. Очаква се да се види в детайли колко средства ще бъдат генерирани от трансфери, но е възможно, ако не се продадат титуляри, сумата да не бъде висока. Важно е, че клубът се стреми към печалба, дори и да е малка, от всяка сделка.