Барселона е платил данъчните задължения на Лионел Меси към испанската хазна, разкрива „Der Spiegel“, цитиран от „El Mundo“. От клуба са внесли 12 милиона евро просрочени данъци от аржентинеца към испанската хазна.

Меси бе обвинен за укриване на данъци за периода от 2007 до 2009 година, но постигна споразумение с прокуратурата.

В средата на процеса, за който Меси в крайна сметка беше осъден, резултатите от прегледа създадоха безпокойство в Барселона, който според германското издание е наел външен съветник за извършване на анализ на риска.

Съветникът е заключил, че най-доброто решение за избягване на втори наказателен процес е плащането на данъчния дълг, който Меси направи в крайна сметка.

Въпреки това, според документите на “Football Leaks”, цитирани от „Der Spiegel“, плащането не е направено със собствени средства на Меси, а с финансовите средства на Барселона.

Меси обърна още една страница в историята

Испанската хазна: Престъплението на Кристиано е по-сериозно от това на Меси

В същото време в разкритията се съобщава, че Реал Мадрид е бил готов да взриви пазара през лятото на 2013 година, за да си осигури подписа на Лионел Меси.

Два месеца преди да финализира трансфера на Гарет Бейл, Реал Мадрид се е опитал да предприеме офанзива по привличането на Меси. Адвокатът на футболиста е информирал неговия баща за интереса на "белия балет", който е бил готов да извади 250 милиона евро. Толкова беше сумата, заложена в клаузата за откупуване в предишния договор на аржентинеца.

Реал е възнамерявал да плаща на Меси чисто по 23 милиона евро на сезон до лятото на 2021 година и с един милион евро повече на баща му за съдействието. Така общата сума е щяла да набъбне до близо половин милиард евро.

Мадридчани са били готови да организират тайна среща на частен самолет, на която да присъстват Лео, баща му Хорхе, бившият адвокат на футболиста, босът на Реал Флорентино Перес, адвокат на Реал и бившият спортен директор на клуба Мигел Пардеса.

Столичани дори са заявили, че ще помогнат на семейство Меси по отношение на техните данъчни проблеми с властите. Петкратният носител на Златната топка обаче нямал желание да преговаря и отказал на Реал за втори пъти в кариерата си.