Барселона победи Реал Мадрид с 3:1 във финала на Суперкупата на Испания. Попаденията за каталунците отбелязаха Гави, Левандовски и Педри. Карим Бензема успя да върне един гол, но прекалено късно - в 93-ата минута на мача.

Това е първият трофей на Шави Ернандес като старши треньор на Барселона.


Gulliver/GettyImages
40 снимки

Срещата започна с висока преса и много агресия и от двата отбора. Първата по-опасна ситуация дойде в 6-ата минута и бе пред вратата на Реал Мадрид, след като Педри прати остро центриране на далечната греда, където се включи Араухо. Уругваецът обаче не успя да стигне до топката, въпреки че скочи на шпагат. 

В 11-ата минута Гави потърси Левандовски в наказателното поле, а полякът се извиси над всички, за да стреля с глава. Ударът му обаче не бе точен, а секунди по-късно бе вдигнат и флаг за засада. Първият точен удар бе дело именно на полския голмайстор. Той отправи мощен удар по земята в 13-ата минута, а Тибо Куртоа успя да играе с топката, която след това се отби в гредата. Балде от тима на каталунците стигна първи до нея и нанесе втори изстрел, който обаче бе разочароващ и над вратата. 

Реал Мадрид застраши вратата пазена от Тер Стеген в 18-ата минута, когато Карим Бензема отправи труден изстрел с глава, който мина встрани от вратата. Това бе първият удар в посока на вратата на Барселона. 

Лука Модрич изведе Карим Бензема срещу стража на каталунците в 25-ата минута с хубав пас между защитата на Барселона. Френският нападател обаче не успя да си овладее топката добре и Тер Стеген бързо скъси дистанцията между себе си и Бензема, правейки задачата на нападателя много сложна. Тер Стеген успя да спаси последвалия удар, но бе маркирана и засада при подаването на Модрич към Бензема. 

В 34-ата минута на срещата Гави получи страхотен пас от Левандовски, топката пресече наказателното поле на Реал Мадрид и попадна в краката на Гави, който надбяга футболист в бяло. Младежът прати топката покрай Тибо Куртоа и изведе Барселона напред в резултата.

Винисиус Жуниор определено бе най-голямата заплаха за Барселона, каталунците трудно се справяха с неговата скорост и техника, но Кралския клуб имаше сериозни проблеми в изнасянето на топката през първото полувреме.

В последната минута на първото полувреме Гави бе изведен с прекрасен пас, който бе абсолютно свободен и нахлу в наказателното поле, след което прати пас под крака на Рюдигер. Топката стигна до Роберт Левандовски около бялата точка за изпълнение на дузпи, а полякът я прати в опразнената врата - 0:2.

Карло Анчелоти посегна към смените още на старта на второто полувреме. Едуардо Камавинга напусна игра, а на негово място се появи Родриго. В първите минути на втората част обаче отново се видяха проблемите на "лос бланкос" да изнасят топката добре, след като сгрешиха няколко паса в средата на терена.

Балде показа страхотна скорост в 51-ата минута, когато пое топката от своята половина и надбяга футболист на Реал Мадрид, за да навлезе в половината на "лос бланкос". След това той намери и Дембеле с извеждащ пас. Французинът обаче не успя да преодолее Тибо Куртоа, който спаси с крак. 

Две минути по-късно Дембеле нахлу в наказателното поле на Реал Мадрид отляво и потърси свой съотборник с пас в пеналтерията, но до топката не стигна никой от каталунците. Барселона отново организира атака, която завърши с удар на Левандовски от малък ъгъл - без проблеми за стража на "белите".

Барселона стигна и до трето попадение в 69-ата минута на мача след отлична комбинация между Левандовски, Гави и Педри, като последният получи пас на далечната греда и прати топката зад Куртоа, за да оформи класическото 3:0.

В 75-ата минута Левандовски бе изведен, но Едер Милитао успя да го спре чисто, въпреки че каталунците имаха много претенции. Две минути по-късно напрежението се покачи между футболистите на терена, които влязоха в кратко спречкване. Съдията успя да се справи със ситуацията бързо.

Родриго отправи много хубав удар в 79-ата минута. Младокът среля извън наказателното поле като сериозно затрудни Тер Стеген, който обаче успя да стигне до топката и да я извади.

В 86-ата минута на мача Роберт Левандовски опита нещо любопитно. Полякът пробва да прехвърли стража на Реал Мадрид почти от центъра след грешка на Антонио Рюдигер. Изстрелът на нападателя обаче не бе точен, а и Куртоа успя да се върне под рамката на вратата бързо.

В последните секунди на срещата Реал Мадрид владееше топката повече, в 91-ата минута дори Карим Бензема успя да се освободи и да стреля, но ударът му не затрудни Тер Стеген. Все пак французинът стигна до попадение в последната минута на мача, което се оказа почетно за "лос бланкос".

FT / РЕАЛ МАДРИД – БАРСЕЛОНА 1:3

0:1 Гави 34'

0:2 Роберт Левандовски 45'

0:3 Педри 69'

1:3 Карим Бензема 90+3'

Съставите на двата отбора:

РЕАЛ МАДРИД: 1. Тибо Куртоа, 2. Дани Карвахал, 3. Едер Милитао, 22. Антонио Рюдигер, 23. Менди, 12. Едуардо Камавинга, 10. Лука Модрич, 8. Тони Кроос, 15. Федерико Валверде, 20. Винисиус Жуниор, 9. Карим Бензема

Старши треньор: Карло Анчелоти

БАРСЕЛОНА: 1. Тер Стеген, 28. Балде, 15. Кристенсен, 4. Роналд Араухо, 23. Жул Кунде,8. Педри, 4. Серхио Бускетс, 21. Френки де Йонг, 30. Гави, 9. Роберт Левандовски, 7. Дембеле

Старши треньор: Шави Ернандес

Главен съдия: Р. Бенгоечеа, Испания

Стадион: „Крал Фад Интернешънъл“, Рияд, Саудитска Арабия