Барселона е отборът с най-много чужденци и най-малко испанци в Ла Лига. В тима на Валверде в момента се подвизават 15 играчи, които не са местни.

Статистиката показва, че бройката се покачва в последните години. Най-голям скок тя търпи при Луис Енрике през 2014/2015 г., когато са купени цели 7 чужденци. След това са добавени още 8, докато не се стига до настоящите 15.

Испанците в тима пък са само 7, което е най-малката бройка на местни момчета в състава в последните десет години. Също така Барса има и най-малкия брой на испанци спрямо другите отбори в Ла Лига (заедно с Атлетико Мадрид, който също има 7 испанци). Най-много са в Атлетик Билбао - 23. Естествено, всички с баски корени.

Редуцирането на испанските играчи в Барселона обаче не е процес, който се случва от днес и вчера. Каталунците са привлекли цели 34-а чужденци в последните 10 години, докато само 9 са били испанските трансфери. Интересното е, че бразилците, дошли на "Камп Ноу", също са 9.

Последният испанец, който се превърна в титуляр за Барса, бе Жорди Алба - през 2012 г. След него пристигнаха още Алейш Видал, Денис Суарес, Пако Алкасер и Жерард Деулофеу, но нито един от тях не успя да пробие до по-постоянно място в първия тим.

Чуми - тийнейджърът, който търси "златното руно" в първия тим на Барса

В последните години Барса сякаш опитва да компенсира по-посредствения кадрови потенциал, идващ от "Ла Масия", с големия брой чужденци. И ако през 2013 г., при покойния вече Тито Виланова, в един двубой всички титуляри на "блаугранас" бяха формирани в "Ла Масия", сега нещата са различни.

В момента има са едва шестима, изградени в школата - Лионел Меси, Жерар Пике, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Серхи Роберто и Серхи Сампер (петима от тях титуляри, без последния).

Опит да пробият до първия тим в последно време правят Карлес Аленя, Рики Пуч, Хуан Миранда и донякъде Хуан Брандарис Мовия - Чуми, който обаче все още не е записал официален мач за 5-кратния шампион на Европа.

"Ла Масия" произведе още един шедьовър