Позицията на Роналдиньо, който изрази публично своята подкрепа за кандидата за президент на Бразилия  Жаир Болсонаро може да му струва много скъпо. От Барселона взеха решение да се дистанцират от своята легенда.

Болсонаро е известен със своите крайни позиции. Той е определян като хомофоб, расист и с омразата си към жените. Болсонаро е яростен противник на хомосексуалистите, казвайки, че би "предпочел детето му да умре, отколкото да стане гей". Той също така смята, че хомосексуалистите са такива, защото използват много наркотици. 

Роналдиньо обяви публично своята подкрепа за Болсонаро и дори агитира за него в деня на изборите. Този детайл причини известен смут в Каталуня, защото бразилският футболист е един от посланиците на Барселона и представлява клуба по целия свят.

От Барселона не искат да излизат с публична позиция спрямо Роналдиньо, въпреки че от клуба не споделят неговите виждания и ги смятат за несъвместими със стойностите на организацията. Поради това ръководните фактори в клуба са взели решение да намалят присъствието на легендарния бразилец на събитията, които се организират от Барселона или са спонсорирани от клуба.

Роналдиньо ще бъде спрян и от приятелските мачове на легендите, в които той участва периодично.

Роналдиньо има търговско споразумение с Барселона за участие в събитията организирани от клуба. Неговото отсъствие от тях ще му донесат финансови загуби.

Сходно е положението и на Ривалдо, който също публично подкрепя Болсонаро. Бразилецът ще загуби своя дял от събитията организирани от Барселона. 

Роналдиньо и Неймар подкрепят президент, който мрази гейовете и харесва насилието