Барселона постигна лесна победа с класическото 3:0 като гост на Депортиво Алавес в среща от деветия кръг на испанската Ла Лига. Над всички в двубоя бе Роберт Левандовски, който заби хеттрик още през първата част (7’, 22’ и 32’) след две асистенции на Рафиня и една на Ерик Гарсия.

По този начин полякът вече има 12 попадения от началото на сезона във всички турнири и се превърна в едва втория футболист на „Блаугранас“ за всички времена с три гола в един двубой от първенството на „Мендисороса“, а освен това и в четвъртия с най-бърз хеттрик в шампионатен мач в клубната история.

Мачът започна по ужасяващ начин за каталунците, които още в шестата минута трябваше да правят принудителна смяна. Тогава Феран Торес се контузи и на негово място влезе Ерик Гарсия.

Само минута по-късно, обаче, Барса откри резултата. Тогава Рафиня центрира от свободен удар, а Роберт Левандовски с глава матира Антонио Сивера за 0:1.

В 22-ата минута гостите удвоиха преднината си. Педри отне топката в собствената си половина и подаде на Рафиня, който тръгна на самостоятелен рейд и вече стигнал в наказателното поле пусна пас към Левандовски, който насочи топката във вратата за 0:2.

Две минути след това Рафиня отново се понесе в атака, но този път Сивера успя с крак да избие топката, а секунди след това спаси и изстрел на Левандовски.

Натискът на Барселона не спираше и в 32-ата минута Роберт Левандовски оформи своя хеттрик, след като получи от Ерик Гарсия и с изстрел по земя преодоля Сивера – 0:3.

В последната минута на първата част Теналия Науел центрира в наказателното поле, където Тони Мартинес с глава прати топката зад Иняки Пеня, но попадението не бе зачетено заради засада след преглед със системата ВАР.

Снимки: Gulliver/GettyImages
48 снимки

Пет минути след почивката Алавес беше близо до това да върне едно попадение, но след центриране Тони Мартинес уцели десния страничен стълб.

В 78-ата минута Кике Гарсия навлезе в наказателното поле и веднага пробва изстрел, но Пеня бе на място и отрази.

В 86-ата минута за втори път гол на домакините не беше зачетен след засада на разписалия се Сантиаго Моурино при центриране на пряк свободен удар.

С тази победа Барселона си върна еднолично първото място с 24 точки, докато вторият Реал Мадрид има 21. Алавес е на 12-о място с 10 пункта. След паузата за национални каталунците приемат Севиля, а Алавес, който е в серия от три поредни загуби, приема Реал Валядолид.