Футболният свят позабрави за Хосеп Мария  Бартомеу, откакто бившият президент на Барселона и неговият борд се оттеглиха през октомври миналата година преди резултата от вота на недоверие за отстраняването му от клуба.

Но тази седмица Бартомеу се върна под светлината на прожекторите, като даде поредица от интервюта за три от най-големи спортни вестника „Sport“, „Mundo Deportivo“ и „L'Esportiu“, в които разкри подробности за неуспешния опит на Лионел Меси да напусне „Камп Ноу“ през август 2020 година и нападна наследника му Жоан Лапорта за това аржентинецът да си тръгне окончателно по-рано през това лято.

„Казвам го като човек, който се бори [Меси] да остане през лятото на 2020 година. Винаги съм смятал, че той е от съществено значение. Да оставиш Меси да си тръгне беше лошо решение, грешка“, каза Бартомеу пред „Mundo Deportivo“.

„Беше важно той да бъде с нас заради неговия спортен и институционален принос. Винаги съм мислил по този начин. Той представлява много повече от футболист (...) Защо не беше щастлив? Трябва да попитате Лео (..) Тъй като нямаше добър спортен проект? През 2019 година спечелихме Ла Лига и можеше да вземе требъл, но загубихме мача, в който Ливърпул дори нямаше шанс“.

„Казах му, че ако иска да си тръгне като Шави и Иниеста и да отиде в Катар, в Китай или в САЩ, ще го разберем. Щяхме да му организираме голямо сбогуване. Но Меси не беше избрал отбор, а и  искаше да си тръгне като свободен агент“.

„Казахме му: „Искаме Барса да бъде последният ти клуб в Европа. Ако по-късно искаш да отидеш в друг континент, няма проблем. Но искаме да продължиш с нас“. И това е малко от историята на лятото на 2020 година: ние казваме, че искаме той да остане, а той, че иска да си тръгне, но без да знае къде“.

Бартомеу обсъди и трима играчи, които бяха привлечени за много пари по време на неговото управление, но така и не успяха да разкрият пълния си потенциал - Филипе Коутиньо, Антоан Гризман и Усман Дембеле.

През това лято Гризман се завърна в Атлетико Мадрид, след като не успя да окаже значително влияние на „Камп Ноу“, докато Коутиньо и Дембеле все още са в клуба.

Коутиньо пропусна по-голямата част от миналия сезон поради контузия, докато поредица от травми спря Дембеле да разгърне пълния си потенциал от пристигането си на „Камп Ноу“ през 2017 година.

„Привличането на Коутиньо беше идея, която беше подкрепена от всички треньори в клуба, и още повече, след като Иниеста обяви, че това ще бъде последната му година с нас. Опитахме се да го накараме да остане. Но той предпочете да напусне. И да, Меси и Суарес, бяха другите, които настояваха, че Коутиньо е страхотен играч“, каза Бартомеу.

По отношение на Дембеле Бартомеу подчерта, че френският полузащитник просто „няма късмет“.

„Той е страхотен играч и се надявам сега да покаже качествата си. През 2020 година, след като отказахме да продадем Ансу Фати, английски клуб поиска да подпише с Дембеле за повече, отколкото ние платихме за него. Но ние го имахме твърдо в плановете си. През януари 2018 година подписахме с Коутиньо, като доказано най-добрият във Висшата лига“.

Бившият президент на Барселона също припомни и привличането на Гризман, който се завърна в Алтетико Мадрид това лято под наем след два разочароващи сезона при „каталунците“.

„Работихме по неговото привличане дълго време и платихме тази сума за него, защото имахме пари за това. Нямаше споразумение за разсрочено плащане, както се прави с много клубове, но директно платихме клаузата му“, каза още Бартомеу.