Футболният клуб Барселона одобри в четвъртък продажбата на миноритарен дял от техните рекламни и маркетингови права, както и отстъпва 25 процента от телевизионните си права за Ла Лига в сделка с цел да подобри финансовото си състояние.

Бордът на клуба се надява, че това ще му помогне да завърши финансовата година без загуби и да вдигне лимита му за харчене.

Президентът на клуба Жоан Лапорта заяви, че очакват да продадат до 49,9% от рекламните си права за 200-300 милиона евро и минимум 200 милиона за всеки 10% от телевизионните права на Ла Лига за 25 години.

Проектът да се продадат рекламните права бе подкрепен от 89,3% от 636-те участника в борда, докато плановете за телевизионни права намери 86,8% подкрепа.

"Когато пристигнахме миналата година, заварихме много трудна финансова ситуация. Не можехме да си позволим да платим 200 милиона през май 2021 година, които ни искаха инвеститори", каза Лапорта пред събранието.

"Вярваме, че използвайки символите на клуба ще подобрим финансовото състояние и това е най-добрият начин да направи Барса отново конкурентен отбор", добави той.

Лапорта, който беше президент по време на един от най-успешните периоди в Барселона между 2003 и 2010 година, беше избран миналата година за втори път, след като предишният борд подаде оставки заради влошената финансова ситуация в клуба и други проблеми.

Той наследи дълбока финансова криза, която беше влошена и от пандемията от COVID-19, и ограничен от правилата за финансов феърплей, клубът не бе в състояние да преподпише със звездата си Лионел Меси, който напусна като свободен агент и премина в Пари Сен Жермен.

Лапорта разкри през миналия август, че дълговете на клуба са 1,35 милиарда евро, от които 673 милиона се дължат на банки.

Барселона одобри през декември финансов план за реновирането на стадион "Камп Ноу", който допълнително ще увеличи задлъжнялостта с 1,5 милиарда евро.