Емерсон Роял заяви, че е бил изхвърлен от Барселона и останал „разочарован“ от начина, по който напуснал клуба в посока Тотнъм.

Фул бекът се присъедини към „шпорите“ в летния трансферен прозорец, като си тръгна от каталунците след едва три мача за тях. Барса се възползва от опцията да подпише с бразилеца за постоянно от Бетис през лятото, само за да го изпрати впоследствие в северен Лондон.

Тежката финансова ситуация в клуба е добре документирана и изглежда, че решението на клуба да продаде Емерсон е било, за да подпомогне балансиране състоянието в Каталуния.

„Мислех, че клубът иска да остана. Играх в неделя като титуляр, денят, в който се събудих и отидох спокоен на тренировка. След това видях, че са започнали да се случват много неща, че Тотнъм е разговарял с Барселона, че сделката е била почти пред финализиране. Срещнах се с ръководството на клуба. Те започнаха да ми казват, че ситуацията на клуба не е добра, че съм дошъл в сложно време и поради тази причина е по-добре да ме продадат. Повторих намерението си да остана, защото имах мечта да играя тук и да допринеса за Барселона. Знаех, че в най-добрата си форма щях да успея там“, започна той за Marca.

Емерсон призна, че думите му останали нечути и взел решението да премине от клуб, който обича, в друг, за да не бъде нещастен. „Умен съм и осъзнах в този момент, че без значение от казаното от мен, щях да напусна. Те ме изхвърляха с добри думи. Не исках да остана в клуб, който обичам, но съм тъжен. Знаех, че мислите им са насочени към това да си тръгна, без да го казват. След това реших да напусна. Казах, че не искам да оставам и да бъда тъжен“. Запитан относно това дали се почувствал като използван от Барса, 22-годишният играч каза: „“Използван“ не е точната дума, но ме нарани начинът, по котйо се случи. Те можеха да действат по различен начин. Имаше по-добри начини да се оправят нещата“, завърши Емерсон.