Бъдещето на полузащитника Карлес Аленя в Барселона ще бъде решено през декември, когато предстои да се проведе среща между генералния мениджър на клуба Пеп Сегура и агента на футболиста Иван де ла Пеня. На нея двамата ще трябва да обсъдят ситуацията около 20-годишния футболист.

На този етап той се води играч от втория състав на Барселона, но е използван и от Ернесто Валверде.

Аленя игра в мача за Купата на Краля срещу Културал Леонеса, както и при загубата с 3:4 от Реал Бетис.

Желанието на Аленя е да бъде част от първия тим на Барселона, но контузията, която той получи в края на май месец му попречи да се възстанови навреме, за да проведе пълноценна подготовка с отбора.

Договорът на Карлес Аленя с каталунците е до 2020 година. Освобождаващата клауза, която е записана в него възлиза на 75 милиона евро. В контракта на младока има опция, според която контрактът му ще бъде удължен за още две години, ако той запише определен брой мачове за първия отбор.

При всички положения Барселона на този етап отхвърля възможността да се раздели с Карлес Аленя или да го преотстъпи на друг отбор. Футболистът ще продължи да бъде част от каталунците, но трябва да се вземе окончателно решение дали ще бъде в първия тим на Валверде или ще запази настоящия си статут.