Барселона може да стане шампион в Ла Лига още в края на следващата седмица. Пред каталунците предстоят три мача в рамките на 9 дни в испанското първенство и при три успеха, „блаугранас“ и математически ще си осигури шампионската титла.

Барселона ще се опита да направи финален спринт в първенството, за да спечели девет точки. Ето защо Барселона има възнможност да празнува с титлата още след мача срещу Леванте, който е на „Камп Ноу“ през следващата събота.

Барселона играе тази вечер срещу Реал Сосиедад, а във вторник гостува във Витория на Алавес. Следващата събота е мачът срещу Леванте.

Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде иска отборът да спечели 9 точки в следващите три мача, за да си осигури и на практика спечелването на шампионската титла в Примера дивисион преди решаващите полуфинали от Шампионска лига срещу Ливърпул. Валверде иска отборът му да е напълно концентриран върху мачовете срещу Ливърпул, а за тази цел трябва да си осигури предварително титлата в Ла Лига.

Деветте точки, от които се нуждае Барселона също са обусловени от резултатите на Атлетико Мадрид. „Дюшекчиите“ играят този следобед срещу Ейбар на „Ипуруа“.

Ако Атлетико Мадрид загуби на „Ипуруа“, Барселона ще има нужда от шест точки, за да стане шампион.

Барселона играе във вторник във Витория срещу Алавес, докато Атлетико Мадрид посреща в сряда на „Уанда Метрополитано“ Валенсия.

Барселона може да стане шампион дори без да играе при определени стечения на обстоятелствата на мача между Атлетико Мадрид и Валенсия.

Планът на Валверде е да пусне играчите от втория състав при визитата на Селта Виго на „Балаидос“, както направи срещу Уеска, преди реванша срещу Ливърпул на „Анфийлд“.