Нечувано! 0:4? Не, това не може да бъде.

Уви, фенове на Барселона, може!

Такова нещо отдавна се прокрадва на хоризонта. Е, може би не чак загуба с четири гола за каталунците, но пък и ПСЖ не е случаен отбор.

Луис Енрике постепенно, методично и безотказно променяше отбора на Пеп Гуардиола. Това вече не е тимът с безкрайното „тики-така“. Отборът, който опакова съперника си пред наказателното му поле. Октоподът, който владее топката към 80% от времето, подава си я безкрайно и я отнема за секунди в редките моменти, когато я загуби.

Не, няма го вече Пеп. Но най-вече го няма Шави, а Иниеста и Бускетс са с няколко години по-възрастни. А, да не забравим – няма го и Дани Алвеш с неговите страхотни пробиви по дясното крило. С няколко думи – няма ги кралете на “тики-така“ стила.

Изчезна онази фамозна халфова линия отпреди няколко години, чисто и просто. Накупиха се едни малко или много безполезни халфове – Арда Туран, Андре Гомеш, Денис Суарес, дори Иван Ракитич. Много добри другаде, но не и в Барса.

И Луис Енрике все повече започна да разчита на иначе фамозното си нападателно трио Меси-Суарес-Неймар. МСН са великолепни нападатели, особено за контраигра. И Барса променяше стила си, докато заприлича на сегашния тим. С изключително промокаема средна линия, на която – да си го кажем право в очите, триото отпред не помага особено в дефанзивен план. А в чисто отбранителната си линия е по-скоро бавен отбор, нищо особено. Това е защитата отпреди няколко години като ниво, но без Пуйол. Значи – по-зле.

И така – от големия тим на Барселона остана едно МСН, което трябва да носи на раменете си целия отбор. И в немалка степен го прави заради голямата си офанзивна класа. Но срещу отбори от същата знатна каста като Барселона, един ПСЖ, например, вече не става.

Става срещу, да речем, Реал Сосиедад. Един отличен отбор, който обаче няма играчи на нивото на Кавани, Ди Мария и Дракслер. Като игрови сценарий в мача за Купата на краля между Сосиедад и Барса наскоро и този на „Парк де Пренс“ нямаше особено голяма разлика. Домакините мачкаха, гостите бяха безпомощни да се измъкнат от задушаващата им прегръдка. Но на „Аноета“ мачът завърши 0:1, а на „Парк де Пренс“ 4:0. Разликата е в изпълнителите. Но не бива да бъдем толкова изненадани от крушението на каталунците. Щеше да се случи рано или късно.

И оттук-нататък какво? Това ли е краят? Да, това е началото на края. Не самият край, защото все пак в отбора са Меси, Суарес и Неймар. Но краят на този Барса наближава. Вече нито Шави ще се върне, нито Алвеш, нито Иниеста и Бускетс ще стават по-млади. Ясно е, че Луис Енрике вече е изчерпан за Барселона. Трябва да се мисли в посока нов треньор, с нови идеи за селекция и стил на игра.

Световните медии заговориха за край на ерата "Барса"

Великите обрати - Барса трябва да пише нова история

П.С: За реванша с ПСЖ - възможно ли е чудо? Много малко вероятно, но все пак е възможно. Именно, защото тук все още са Меси, Суарес и Неймар. Честта на Барса е силно наранена и отборът ще реагира. При евентуален сценарий – ранен гол, още по-добре два, гарнирани с нещо, което не е за пренебрегване – изгонване на играч на ПСЖ, нищо чудно да стане, не се знае. Дори при очакваното пропукване на отбраната за още един гол във вратата й, пак не може да се твърди със 100-процентова категоричност, че Барса е елиминиран. Оставете си десетина процента за пълен обрат.

Това е Барса! Кралят все още мърда, не е мъртъв!