Бившият бразилски национал Дани Алвеш, който бе обвинен в изнасилване в Испания през февруари, е платил гаранцията си на стойност 1 млн. евро и може да напусне затвора в очакване на решение за обжалването на присъдата му, обяви съд в Испания.
 
„Информираме ви, че депозитът от гаранцията на Даниел Алвеш е бил регистриран в сметките на 21-а секция на съда в Барселона“, се казва в изявление.
 
Припомняме, че в края на февруари бившата звезда на Барселона, Ювентус и ПСЖ бе осъден на 4 години и половина, след като бе признат за виновен по обвинение в изнасилване на млада жена във ВИП тоалетната на нощен клуб в Барселона в ранните часове на 31 декември, 2022.
 
По-малко от месец по-късно обаче бе решено, че бразилецът може да бъде освободен срещу 1 млн. евро, като една от причините за решението е, че той вече е излежал една четвърт от присъдата си, докато тече делото. Допълнително условие на съда бе Алвеш да предаде испанския и бразилския си паспорт, да остане в Испания и да се явява в съда ежеседмично – три условия, които той в крайна сметка е изпълнил. Очаква се по-късно днес той да бъде освободен от затвора Брианс 2, намиращ се северозападно от Барселона, където е държан от ареста си през януари 2023 поради опасения, че може да напусне страната. Бразилия не екстрадира граждани, които са осъдени в други държави.
 
Решението на съда предизвика остра реакция, като адвокатът на изнасилената от Алвеш жена заяви, че това е „правосъдие за богатите“. 
 
„Много съм изненадана и напълно скандализирана. Това е правосъдие за богатите. Това е скандално, той може да намери един милион за секунди“, коментира Естер Гарсия.
 
40-годишният Алвеш е един от най-декорираните играчи в историята на футбола. Той е шесткратен шампион на Испания с Барселона, като с каталунците е печелил още три пъти Шампионската лига, четири пъти Купата на Испания, четири пъти Суперкупата на страната, три пъти Суперкупата на Европа и три пъти Световното клубно първенство. Алвеш става шампион на Италия с Ювентус и двукратен шампион на Франция с ПСЖ, а с Бразилия два пъти печели Копа Америка. Той има общо 43 трофея в кариерата си, като по този показател изостава единствено от Лионел Меси.