Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде без никакви съмнения излезе като един от големите победители след успеха на каталунците при гостуването на Реал Бетис на „Бенито Виямарин“ преди десет дни.

Валверде промени схемата на игра на 4-4-2, показа, че има план „Б“ и получи похвала за своята работа директно от Лионел Меси.

Наставникът на Барселона акцентира върху играта в халфовата линия и насити тази зона, като по този начин ограничи силните страни на съперника. Това допринесе за по-голяма ефективност в представянето на каталунците.

Работата на Валверде не остана незабелязана от играчите и Меси публично похвали треньора: „Наставникът четеше мача много добре, тактически той беше перфектен, а ние не изпитахме никакви затруднения, напротив, изглеждахме много солидно, когато притежавахме топката, а също така и без нея. Хареса ми това, че успяхме да се адаптираме. Трябва да сме подготвени за всяка една среща да подхождаме по различен начин, ако е нужно. Предстоят ни решаващите мачове.“

Барселона показа, че има още един вариант на игра, който може да използва в сложни моменти и по-деликатни мачове. Валверде от своя страна демонстрира, че е подготвен с план „Б“ и може да преформулира схемата на игра на отбора.