Голямата звезда на Барселона Лионел Меси хвърли в ужас всички привърженици на каталунците, след като контузия левия си лакът в мача срещу Севиля. Травмата ще изкара петкратния носител на Златната топка за три седмици от терените, като ще пропусне предстоящото Ел Класико с Реал, както и двойния мач с Интер за Шампионската лига.

Това означава, че за пръв път Меси няма да вземе участие в най-големия мач в Испания от 2007 година. Излишно е да се коментира приносът на Меси към Барселоан и световния футбол, като в годините той чупи рекорд след рекорд, но в „блаугранас” може да намерят и нещо „позитивно” в травмата на големия си играч.

Барселона се намира на върха в Ла Лига към този момент, а когато друг път Меси е бил контузен, наказан или оставен да почива, то тимът се справя великолепно.

От сезон 2010/11 досега, Меси е пропуснал 61 мача от всички надпревари, а тимът е записал 49 успеха, шест равенства и също толкова поражения.

В европейските надпревари, когато Меси е липсвал, то гигантът от Каталуния има 77% успеваемост, като в 22 срещи има 17 успеха, три равенства и две загуби. Щом Меси е на терена, процентът на Барса спада до 60.

Притеснително е, че последното Ел Класико, което се е играло без Лионел Меси да е на терена за Барселона, датира през 2007 година. В тази среща Реал взима минимален успех с 1:0 над големия опонент.


Още по темата:

Как се справя Барса без Меси?

Обездвижиха ръката на Меси

Хирург с оптимистична прогноза на Лео Меси