Суперзвездата на световния футбол Лионел Меси направи един от изненадващите трансфери в историята това лято като смени любимия си Барселона с френския Пари Сен Жермен. Причина за това бяха сериозните финансови проблеми на „каталунците“ и невъзможността на клуба да покрие изискванията на Ла Лига по отношение на заплатите на футболистите. Така аржентинецът не успя да подпише нов договор, макар че желанието на нападателя бе да остане.

Не така седяха нещата обаче преди година, когато Лео официално поиска да напусне „Камп Ноу“ и бе много близо до това да се събере с бившия си наставник в Барса Хосеп Гуардиола в английския Манчестър Сити.  

Тогава Меси беше недоволен от управлението на тогавашния президент Хосеп Мария Бартомеу и изпрати бюрофакс, в което той искаше договорът му да бъде прекратен. Сега съдържанието на бюрофакс от август 2020 година бе публикувано от испанския ежедневник „Mundo Deportico“.

С въпросния бюрофакс Меси е искал да се възползва от клауза, записана в договора му, позволяваща му да прекрати контракта си с Барселона. Клауза 3.1 от договора посочва, че споразуменията са валидни от 1 юли 2017 година до 30 юни 2021 година, но се дава възможност на играча да напусне без възражения в края на сезон 2019/20, ако съобщи за желанието си преди 10 юни 2020 година.

Аржентинецът е решил да се възползва от тази опция, но е изпуснал срока с два месеца и половина. Става ясно, че той се е опитал да посочи като аргумент извънредните обстоятелства, свързани с пандемията от коронавирус.

Ето какво гласи бюрофакса, който е бил изпратен на 24 август 2020 година:

Скъпи, г-н Бартомеу,

В съответствие с клауза 3.1 от договора, който беше сключен на 25 ноември 2017 г., заявявам желанието си да прекратя трудовия си контракт на 30 август 2020 г.

Разбирам, че срокът за правото на едностранно прекратяване на договор без посочване на причина трябва да се тълкува в съответствие с изключителните обстоятелства на сезон 2019/2020. Става дума за режим на извънредно положение и форсмажорни обстоятелства, възникнали вследствие на пандемията от коронавирус. Заради тези обстоятелства сезон 2019/2020 приключи вчера”, посочва Меси в бюрофакса, като добавя, че за Барселона сезонът на практика е завършил на 15 август, когато той и съотборниците му са се завърнали в каталунската столица, след като са били елиминарани (от Пари Сен Жермен - б.р.) от Шампионската лига на 14 август.

При всички случаи, в рамките на 10 дни след края на сезона, изпълнявайки разпоредбите, посочени в клауза 3.1. от договора, която трябва да се тълкува в съответствие с изключителните обстоятелства на сезон 2019/2020, упражнявам правото си да прекратя договора, като това влиза в сила на 30 август 2020 г., отчитайки последствията посочени в гореспоменатата клауза 3.1.

Искрено ваш,

Лионел Андрес Меси