В днешни дни трудно може да си представим Жозе Моуриньо да има нещо общо с Барселона. Но преди десетилетие някогашният помощник при каталунците е бил изключително близо до това да поеме каталунците.

През 2008-а се стига дотам, че преди уволнението Франк Рийкард Специалния прави Пауърпойнт презентация с визията си за бъдещето на испанския гранд.

С нея Моуриньо се опитва да си спечелени доверието на ръководството, което в този момент мисли върху вариантите за нов треньор. По това време Моуриньо кара своята почивка след уволнението от Челси по-рано през годината.

Но ключовата намеса е на клубната легенда Йохан Кройф, който дава своето мнение в полза на Пеп Гуардиола, бивш негов футболист и по това време начело на Б отбора на Барса.

Тези детайли от срещата на ръководството бяха разкрити в документалния филм Take The Ball, Pass The Ball, който излиза на 12 ноември.

"Процесът бе дълъг, защото имаше членове на борда, които искаха Моуриньо", разкрива президентът на Барса между 2003 и 2010 Жоан Лапорта. "Те спореха кой ще донесе по-бързи резултати. Около 4-5 директори бяха за Моуриньо и затова вицепрезидентът организира среща с него."

Един от желаещите Моуриньо е бил вицепрезидентът Марк Ингла. "Моуриньо е победител и чувствах, че е сигурен избор. Беше голям бранд. Наскоро беше треньор на Челси и бе на пазара. По това време той играеше с 4-3-3. Той дори подготви пауърпойнт с някои позиции на терена на играчи и типични движения. Сигурен съм, че щеше да е успешен."

Само че клубът търси човек, който да пренесе изцяло философията на Йохан Кройф. Моуриньо е помощник в клуба между 1996 и 2000, но от действията му в Челси си личи, че вижданията му са по-различни. Затова и изборът пада върху Гуардиола като главният виновник за решението е именно Кройф.

"Попитах борда, дали мислят, че Пеп е готов и Чики Бегиристайн и Йохан, които го наблюдаваха постоянно, казаха, че е. Агентът на Моуриньо ми се обади и каза: 'Ще назначите ли Моуриньо или не? Защото ако имате интерес, трябва да говорим'. Аз му казах: 'Не, Жорже. Избрахме Пеп Гуардиола", споделя Лапорта.

А на Гуардиола не му е липсвало увереност. "Казах на Пеп, че искам да го назнача за следващия ни треньор, ако сезонът не завърши добре. Обядвахме и Пеп ми каза: 'Ако ме назначиш за треньор, ще спечеля всичко за теб!' Наистина го каза!"

И казаното бе спазено, защото Гуардиола спечели 14 трофея за четири сезона с тима, включително две титли от Шампионската лига."