Младият халф на Аякс - Френки Де Йонг, се превърна в нов футболист на Барселона. Той подписа контракт за 5 сезона, но ще заиграе на "Камп Ноу" в началото на следващия сезон, довършвайки настоящия в Амстердам.

Силен интерес към играча прояви и френския ПСЖ, но каталунците бяха много по-настоятелни. Самият Де Йонг също е фен на Барса и решението в немалка степен бе взето със сърце.

По време на подписването на договора президентът на каталунците - Хосеп Мариа Бартомеу, е заявил пред играча: "Ако искаш да печелиш пари, подпиши сега с Барселона и ако не си задоволен финансово, можеш да отидеш в ПСЖ. Но отидеш ли в ПСЖ, никога няма да можеш да дойдеш в Барселона, защото ние нямаме толкова пари, колкото те ще ти дадат".

Де Йонг е един от най-големите таланти в европейския футбол, а на 21 години пристига на "Камп Ноу" с огромни очаквания към себе си. Юноша е на Вилем II преди през 2015-а Аякс да го привлече. След период във втория отбор постепенно Де Йонг започва да получава минути и в първия отбор, включително и във финала на Лига Европа през 2017-а срещу Манчестър Юнайтед.

Оттогава насам влиянието му постоянно се увеличава. Де Йонг може да играе като дефанзивен халф, като плеймейкър и в по-предни позиции зад нападателите. Визията му на терена и ефективността на пасовете го превърнаха в ключов играч за Аякс, където дори го сравняват с великия Йохан Кройф.

Официално: Френки Де Йонг вече е играч на Барселона