Хърватинът Иван Ракитич остана в Барселона през това лято. Към него сериозен интерес имаше от френския шампион Пари Сен Жермен, но в крайна сметка нито играчът, нито парижани, нито неговият настоящ клуб - Барселона, стигнаха до споразумение за трансфер.

Най-основната причина Ракитич да остане на "Камп Ноу" бе собственото желанието на халфа да продължи с каталунския гранд. Той е основна част от гръбнака на Барса още от идването си през 2014 г. Въпреки че не бе номиниран за един от четиримата капитани през този сезон, Ракитич се чувства удобно в тима на Валверде. А и като цяло животът в Барселона му допада много повече, отколкото този в Париж.

Друг важен момент е, че Барселона обеща на Ракитич увеличение на неговата заплата. 

Да, ПСЖ предлагат двойно по-голямо възнаграждение, но от каталунския клуб обещаха за подобряване на условията по договора на хърватина. С оглед на своите 135 мача и 21 гола с фланелката на "блаугранас" и второто място на Хърватия на Мондила, Ракитич заслужава да бъде възнаграден богато от настоящия си отбор. Все още това не е станало официално, но се очаква да бъде факт в най-близко време. Контрактът на Ракитич с Барселона е до 2021г., но се очаква той да се удължи с два години.

При победите над Алавес (3:0) и Валядолид (1:0), халфът игра силно и се видя, че е запазил високото си ниво от последните сезони. Той си партнираше страхотно с Бускетс и явно продължава да бъде все така интензивен и скоростен в действията си. 

Самият Валверде сподели, че за да бъде купен Ракитич, трябва да бъде платена неговата откупуваща клауза от 125 млн. евро. Да, ПСЖ е много богат клуб, но заплахите за наказания от УЕФА и Комисията по финансовия феърплей към момента спират всякакви ходове на "принцовете" на пазара. 

Все пак във френските и каталунските медии се заговори, че ПСЖ е отправил оферта на стойност 90 млн. евро. Нито от парижкия клуб, нито от Барселона обаче потвърдиха тази информация. Интересът сякаш бе наличен, но ПСЖ така и не посегна по-смело към Ракитич. Особено след като и играчът твърдо заяви, че остава край средиземноморския бряг в каталунската столица.