Отборът на Барселона е затънал в институционална криза с непредсказуеми последици. След унизителната загуба с 2:8 от Байерн Мюнхен преди малко повече от два месеца, клубът се оказа в сериозен нокдаун. През това време се поиска вот на недоверие срещу президента Хосеп Мария Бартомеу, заплахи от играчи да напуснат клуба и непрестанно обстановката е напрегната.

Последната „изцепка“ на ръководството на клуба бе искането за 30% орязване от възнагражденията на футболистите. В четвъртък излязоха съобщения за изпратено от капитана Лионел Меси писмо, което дава по-задълбочена представа за горчивата комуникация между отбора и борда на директорите.

Според испанския всекидневник „Mundo Deportivo“, четиримата капитани на отбора - Лео Меси, Жерар Пике, Серхио Бускетс и Сержи Роберто, са изпратили писмо до президента Бартомеу и неговите помощници, описвайки искането за намаляване на заплатите като „смущаващо“. В същото време отново се е повдигнала и темата за „схемата на режисьорите“, в която за пореден играчите смятат, че ръководството на тима иска да изкара футболистите като „лошите“ в историята.

В писмото до борда капитаните уверяват, че „няма да търпят Барселона да нарушава правата им“. Четиримата също твърдят, че са „раздразнени и разочаровани“ от начина, по който клубът ръководи нещата във времена на криза. Меси и компания уточняват още, че нямат намерение да седнат на масата за каквито и да било преговори.