Стана вече официално ясно, че ще има референдум относно това дали президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу ще бъде освободен от поста си, а Бордът на директорите да бъде разпуснат. Във вчерашния ден са били събрани нужните подписи за искане на оставки, като са валидирани необходимите 16 521 подписа, които ратифицират искането за референдум.

Референдумът трябва да е между 10 и 20 дни от днешната дата. Има вариант босът и всички членове на Борда на директорите да се откажат от референдум и да подадат оставки, но според испанските медии подобен сценарий е почти невъзможен.

На 13 октомври има насрочено събрание на Борда. Като най-вероятна дата за събитието пред урните се спряга 25 октомври (неделя), ден след „Ел Класико“ между Барселона и Реал Мадрид.

За да бъде успешен референдумът и да има предсрочни избори, е необходимо две трети от всички “сосиос” да гласуват “за” оставка. До момента само два пъти в над 100-годишната история на клуба е имало референдум, като последният от 2008 година беше близо до успех, но в крайна сметка Жоан Лапорта запази поста си.