Президентът на Барселона - Жоан Лапорта, най-накрая обясни решението си да уволни Шави Ернандес. Седмица след назначаването на Ханзи Флик за нов треньор и две седмици след освобождаването на бившия наставник, босът на каталунците коментира темата пред клубния канал Barca One. Според него основната причина за раздялата е промяната в изискванията на Шави към клуба. 
 
"Сърцето ми ме молеше да го оставя, но главата ми искаше промяна“, заяви Лапорта, добавяйки, че е убеден в правотота на решението си. 
 
„Шави свърши добра работа. Той пое отбора в много труден момент. Миналата година под негово ръководство тимът спечели Ла Лига и Суперкупата. Този сезон обаче нещата не вървяха добре и Шави още през февруари каза, че ще си тръгне в края на първенството. Приех да завърши сезона, защото той е дявол по душа и беше по-добре да не сменям треньора по средата на сезона.
 
Шави не изглеждаше в състояние да продължи да издържа на напрежението. След това имаше пресконференция, на която той показа, че е променил своето решение за бъдещето си и поиска някои неща, които останаха неразбрани. Това ме накара да мисля, че трябва да се даде нов импулс на отбора. Имахме възможност да привлечем Ханзи Флик, който вярва на 100 процента в отбора и това беше решаващо. 
 
Мисля, че се разделихме по много елегантен начин с Шави. Той удържа на думата си, ние също. Постигнахме споразумение. Вратите му са отворени, защото е "кулер". Завършихме добре и сега правим обрат, за да продължим да печелим. Поемам отговорност за всички решения", заяви Лапорта.