Звездата на Барселона Лионел Меси вече е дал своето мнение пред клубните шефове за това, кой трябва да замени Андрес Иниеста, щом настоящият капитан се оттегли от футбола  или реши да играе на друго място. Според „Дон Балон” петкратният носител на „Златната топка” е гласувал доверие на юношата Карлес Аленя.

Иниеста решава за бъдещето си до края на април

До края на сезона Иниеста ще е навърши вече 34 години, което означава, че му остава още ограничено време за изяви на топ ниво. Треньорът Ернесто Валверде вече все по-отчетливо дозира натоварванията на ветерана, който обикновено първи бива сменян по време на мачовете.

През януари Барселона привлече Филипе Коутиньо от Ливърпул срещу рекордните 160 милиона евро и мнозина видяха в този трансфер посланието за бъдещето. 25-годишният бразилец има всички характеристики да изпълнява същата роля както европейският и световен шампион Иниеста.

Китайци отрекоха за Иниеста

Изглежда обаче в Барса предпочитат да ползват Коутиньо по начина, по който той имаше страхотен успех на „Анфийлд” – като ляво крило, което пробива  към центъра и шутира със силния си десен крак. Така бразилецът ще бъде част по-скоро от нападението, отколкото от полузащитата.

Меси убеждава съотборник да не слуша Юнайтед и Ливърпул

А що се касае до последната, предпочитанията на Меси са ясни. Аржентинецът вярва в качествата на 20-годишния Аленя. Младият халф силно напомня на Иниеста като стил на игра, а на всичкото отгоре точно като ветерана е преминал през всички формации в клубната академия „Ла Масия”.

Талантът не може да се оплаче от липса на доверие към него. През януари на Барса бе предложено да привлече плеймейкъра на Шалке 04 Макс Майер, но от „Камп Ноу” отказаха именно с мисъл за Аленя. Тепърва предстои да се види дали Барса ще се вслуша в думите на Меси и ще даде по-сериозен шанс на таланта в първия тим.