Преди две години и половина Лионел Меси се превърна в най-добрия голмайстор в историята на Ел Класико. Той стори това по възможно най-добрия начин, с хеттрик на „Сантиаго Бернабеу“, с който помогна на Барселона да спечели мача с 4:3. Тогава той оформи головете си в Ел Класико на 21 и остави зад себе си Алфредо Ди Стефано, който е с 18.

Оттогава обаче Лионел Меси не е вкарал нито един гол в сблъсъците срещу Реал Мадрид.

Това се случи през март 2014 година, като оттогава вече в шест поредни дербита Меси не може да намери верния път към противниковата врата. За сравнение, големият опонент на аржентинеца Кристиано Роналдо може да се похвали с три гола във въпросните шест последни мача.

Меси в исторически план може да се похвали, че е голмайстор номер 1 в най-големия испански сблъсък с 21 гола в 33 мача. Меси има на сметката си четири дубъла и два хеттрика срещу "белия балет".

За последно Меси се разписа при успеха с 4:3 над останалия с десетима души Реал, като именно тогава Лео реализира един от двата си хеттрика в Ел Класико.

В края на същия сезон Реал Мадрид спечели финала за Купата на Краля срещу Барселона с 2:1 на „Местая“. През сезон 2014/15 Барселона загуби с 1:3 от Реал Мадрид, а голът за каталунците отбеляза Неймар. В другото Ел Класико от сезона Барселона спечели с 2:1 с попадения на Жереми Матийо и Луис Суарес. Лионел Меси не бе титуляр при победата на Барселона с 4:0 на „Бернабеу“ през миналата кампания. Във втория сблъсък за кампанията той отново не вкара, а Барселона загуби с 1:2 на „Камп Ноу“. Първото Ел Класико през настоящия сезон завърши 1:1, а Меси отново не вкара. Точен за Барселона бе Луис Суарес.

Барса в крайна сметка не включи Неймар в групата за Реал

12 от 21 гола на Лионел Меси в Ел Класико са отбелязани на „Бернабеу“. Първите му два гола са при успеха с 6:2 насред испанската столица.  

Щастливият Реал и раненият Барса решават титлата