Отборът на Барселона записа победа с 3:0 в отложен мач от I-ия кръг от испанската Ла Лига, надделявайки над Елче на „Камп Ноу”. Лионел Меси даде тон за победата на „блаугранас”, реализирайки два гола, след като в 48-ата и 69-ата бе точен. Жорди Алба оформи крайния резултат в столицата на Каталуния и победата поотми срама след равенството – 1:1, през уикенда срещу Кадис. Така Барса заема вече третото място във временото подреждане с 50 точки и са на две пред четвъртия Севиля, който е с мач по-малко и 48 точки. Именно двата отбора се срещат идния уикенд, като на „лос кулес” му предстои визита в Андалусия. Елче остава в „опасната зона” и е 18-и с 21 точки, колкото има и Ейбар, ала с по-добри показатели.КЛАСИРАНЕТО В ЛА ЛИГА ВИЖТЕ ТУК

22 снимки


Бадия трябваше да прави спасяване след една минута игра, когато Верду изпусна Тринкао в наказателното поле на Елче след пас на Меси, но вратарят на гостите блокира удара на португалеца. Отбраната на Барселона се пропука в петата минута, а Мохика пусна успореден пас в наказателното поле за Мия, който шутира с левия крак, ала над напречната греда на Тер-Стеген - аут.

Барселона повиши темпото в играта си, когато бе с топката в следващите минути, но Елче търпеливо изчакваше нападенията на "лос кулес" и бе дълбоко прибран в своята половина. Четвърт час след първия съдийски сигнал Меси изведе Брайтуайт в наказателното поле на Елче, но вратарят Едгар Бадия излезе бързо и улови топката преди датчанина да нанесе удар. Миг по-късно Пянич пусна в коридор зад отбраната за Меси, но Мохика предугади подаването и изчисти топката. В ответната атака Ригони действа при контраатака и два пъти финтира Мингеса, но центрирането му не намери никой футболист на Елче в полето на Барса.

В 20-ата минута вратарят на гостите Бадия направи уникално спасяване. Тринкао финтира двама футболисти на Елче и стреля от десетина метра сам срещу вратаря на Елче, но стражът боксира встрани и предотврати сигурен гол за "блаугранас". В 27-ата минута Мингеса от Барса получи много лошо настъпване, след като падна при единоборство от Мингеса, който с цялата си тежест се стовари върху пръстите му на ръката, но бранителят на Барса стана и продължи игра.

След половин час игра Лео Меси намери с превъзходно центриране Френки Де Йонг в наказателното поле след свободен удар, а нидерландският халф на домакините стреля с глава, но Бадия отрази с тялото си. След повторенията стана ясно, че полузащитникът е бил в много тънка засада и играта продължи.

Последваха по-спокойни минути на "Камп Ноу", след като Барселона определено спря да натиска териториално своя съперник, който при изграждането на постепенните си нападения изпитваше сериозни затруднения, когато хората на Роналд Куман бяха подредени. Въпреки това отборът на Фран Ескриба действаше много разумно, щом домакините опитваха да притеснят защитата на гостите.

В предпоследната минута от редовното време на първата част дойде първият точен удар за гостите. Мия шутира силно от дъгата на наказателното поле на Барса, но Тер Стеген отрази топката, след което я улови.

Втората част стартира перфектно за домакините, а в 48-ата минута Меси даде пас към Брейтуейт, а датчанинът му върна топката с пета. Това позволи на аржентинеца да елиминира цялата съперникова защита и да отправи шут, който Бадиа не успя да предотврати за 1:0. Така Меси се разписа в седми пореден шампионатен мач, с което се изравни с бившия си съотборник Луис Суарес. И двамата имат по 17 попадения в Ла Лига до момента. Гостите отговориха с опасна атака, довела само до неточен удар.

Домакините създадоха великолепна атака в 69-ата минута. Педри отне топката и подаде за Де Йонг, който задмина Гути и Верду и влезе в наказателното поле на Меси. Той овладя и елиминура Гути и с техничен удар над Едгар Бадия удвои актива на Барса - 2:0.

Само четири по-късно домакините вкараха третия си гол в срещата срещу Елче. Мартин Брайтуайт получи центриране в наказателното поле и с глава свали топката успоредно към Алба, а левият бек отблизо реализираха третия си гол в сряда вечер - 3:0. В 82-ата минута резервите Сержино Дест и Антоан Гризман комбинираха, след като бранителят бе изведен вляво, след което последва пас по земя за френския стрелец. Той шутира с левия крак, ала топката се отби в напречната греда, а топката се върна при него, но добавката му не влезе в очертанията на вратата. Миг по-късно Дембеле изведе зад отбраната на Елче Гризман, който премина вратаря на гостите и стреля с десния крак, но топката се озова във външната страна на мрежата.

До края на срещата не последваха по-сериозни опасности и Барса стигна до трите точки със сравнителна лекота при домакинството си на Елче.

FT / БАРСЕЛОНА 3:0 ЕЛЧЕ 

1:0 Лионел Меси (48)

2:0 Лионел Меси (69)

3:0 Жорди Алба (73)

Стартови състави:

Барселона: Тер Стеген – Алба, Пике, Умтити, Мингеса – Педри, Пянич, Де Йонг – Тринкао, Меси, Брайтуайт

Елче: Едгар Бадия – Верду, Мфулу, Бойе, Мия, Гути, Бараган, Ригони, Цифуентес, Хосема, Мохика