Барселона се измъкна „сух“ и постигна успех в 33-ия кръг от испанската Ла Лига, след като му се наложи да обърне гостуващия Валенсия за крайното 3:2 на „Луис Компанис“. „Блаугранас“ игра с човек повече едно полувреме, след като Георги Мамардашвили от „лос че“ беше изгонен с директен червен картон в края на първата част.

Именно в нея пък Фермин Лопес поведе „блаугранас“ напред с красив гол с глава, но Валенсия направи експресен обрат след попадения на Уго Дуро и Пепелу от дузпа. Малко след наказателния удар дойде и червения картон за стража на „прилепите“, които не успяха да удържат актива си през втората част.

През второто полувреме хеттрик на Роберт Левандовски успокои Барселона, след като полякът поведе тима към успеха си и гарантира място през новия сезон в Шампионска лига на заемащия второто място във временното класиране на Испания.

Победата направи така, че Барса изпревари Жирона и вече е със 73 точки, докато жиронци са със 71. Валенсия остана осми с 48 точки пет кръга преди края на първенството.

Барселона vs Валенсия

източник: sofascore.com

Преди старта на двубоя над красивия каталунски град се изля много сериозен порой, като техническият екип на "Луис Компанис" се опитваше всеячески да възстанови терена в оптимално състояние за битката между двата отбора. Срещата започна с типичната висока преса от Барселона, но до сериозни опасности пред вратата на Георги Мамардашвили не се стигаше. В 14-ата минута Уго Дуро можеше да открие резултата за "лос че", след като нападателят засече центриране отдясно с пета, ала Марк-Андре Тер Стеген улови.

При ответната атака Фермин Лопес даде добро центриране в наказателното на валенсианци, но стражът на гостите изби встрани. 20 минути след старта Петер Гонсалес се озова сам срещу Тер Стеген след отлично извеждащо подаване от Мамардашвили. Младият футболист напредна и стреля, но въобще не намери очертанията на вратата, пазена от германеца.

Guilliver/GettyImages
27 снимки

При отвеното нападение Барселона удар по съперника. Кансело увлече двама бранители на Валенсия вляво и хитро върна леко назад за Рафиня. Бившият играч на Лийдс Юнайтед центрира страхотно, а Фермин Лопес се извиси и с глава прати топката в левия ъгъл на вратата, пазена от грузинския страж - 1:0.

В 27-ата минута "прилепите" изравниха резултата след доста лоша грешка от Тер Стеген. Топката беше пратена напред към Уго Дуро, но германецът излезе и пресече. Той тръгна да прехвърля нападателя на "лос че", но вместо това прати топката в стрелеца, който окрадна и я прати в опразнената врата за 1:1.

Девет преди края Мамардашвили даде поредния си дълга топка, а Уго Дуро я пропусна за Петер Гонаслес. Младият играч се насочи към полето на Барса, а уругваецът Роналд Араухо се хвърли на безумен шпагат в краката на играча на Валенсия, след което извърши циничен фал. Това беше достатъчно за рефера Бонгоечеа да посочи бялата точка за валенсианците. Зад топката застана Пепелу, който с хладнокръвие вкара своя гол №6 през сезона - 1:2.

Жоао Кансело предизвика Мамардашвили в края на полувремето, след като португалецът се надигра с Гонаслес вляво, но ударът му беше париран от грузинеца. Барса стигна до поредица от корнери, а след един от тях Араухо се извиси и стреля с глава, но топката срещна левия страничен стълб на Валенсия.

Малко след това Гасиоровски върна към вратаря си, а Мамардашвили пое много тежко. Ямала атакува стража на валенсианции вратарят спря топката с ръка извън наказателното си поле, което наложи преразглеждането на ситуацията с ВАР. След това реферът посочи фал за домакините и изгони Мамардашвили, давайки дузпа на Барселона. На неговото място се появи Доменек, а Андре Алмейда беше "жертван" от полевите играчи. Рафиня стреля от фала, но Доменек отрази. Последва нов шут от Ямал от дистанция, но той отиде встрани от вратата.

Барселона опита да върна гола си пасив след изгонването на грузинеца, а Ямал опита атрактивно изпълнение с ножичен удар след центриране от Жоао Кансело отляво, но беше твърде неточен, за да затрудни Доменек. 

Пред гостите се откри страхотна възможност за трети гол след рестарта, тъй като Петер Гонсалес достигна до топката, а Иниго Мартинес, който влезе като резерва, но рискува много с това единоборство. В крайна сметка реферът не преразгледа ситуацията за потенциална дузпа за Валенсия.

"Блаугранас" изравни резултата в 49-ата минута, огато Роберт Левандовски засече от корнер на близката греда и с глава я прати във вратата на Валенсия. Фермин беше застанал пред вратаря Доменек и беше в положение на засада, но след преразглеждането реферският екип прецени, че Фермин не влияе на положението и голът беше зачетен.

Четири след това Рафиня пусна елегантно с пета към Левандовски. Полякът се обърна към вратата на Валенсия и стреля от средна дистанция, но Доменек улови. След малко повече от час игра Жул Кунде стреля от 20-ина метра, но Доменек парира. Левандовски отигра и стреля аут, но полякът беше в положение на засада.

В 72-ата минута пред Роналд Араухо се откри страхотен шанс за гол, но Доменек отрази. При ответната атака пък Валенсия имаше изключителна възможност да направи 3:2. Диего Лопес получи извеждащ пас и напредна към наказателното поле на Барселона, след което и нахлу, но Педри го застигна със зрелищен спринт и с шпагат го възспря да предизвика намеса от Тер Стеген.

Две след това Левандовски шутира с левия крак от дъгата, но Доменек уверено улови. Четвърт час преди края Ярек Гасиоровски направи важен блок след удар на Илкан Гюндоган. Осем преди изтичането на редовното време Левандовски обърна развоя в полза на Барселона. "Блаугранас" получи ъглов удар, след който Роналд Араухо стреля с глава, но Доменек изби. Топката придоби параболична траектория, а Лева отблизо добави в опразнената врата и поведе каталунците напред - 3:2.

Малко след това резервата Феран Торес развинти вляво Корея и отправи диагонален изстрел, но след рикошет играта се поднови с ъглов удар на каталунците. След него пък Доменек трябваше да блокира удар на Араухо с глава. В добавеното време Левандовски изпълни превъзходен пряк свободен удар, който направи безпомощен стража на "прилепите", оформяйки своя хеттрик.

FT / БАРСЕЛОНА - ВАЛЕНСИЯ 4:2

1:0 Фермин 22', 1:1 Дуро 27', 1:2 Пепелу 38-дузпа, 2:2 Левандовски 49', 3:2 Левандовски 82', 4:2 Левандовски 90+

Стадион: "Луис Компанис" (Барселона, Испания)

Рефер: Рикардо де Бургос Бонгоечеа

Съставите:

Барселона: Тер Стеген - Кунде, Кубарси, Араухо, Кансело, Фермин, Кристенсен, Гюндоган, Ламин Ямал, Левандовски, Рафиня

Валенсия: Мамардашвили - Корея, Москера, Ярек, Хесус Васкес - Пепелу, Хави Гера - Петер Федерико, Андре Алмейда, Диего Лопес - Уго Дуро