Барселона продължи страхотното си представяне от началото на сезона и разби с 5:1 Севиля у дома. Двубоят беше от 10-ия кръг на Ла Лига и ще се запомни със завръщането на Гави и двата гола на Роберт Левандовски, с които той стана третият най-резултатен футболист в историята на Топ 5 първенствата в Европа с 366 попадения. 

Каталунците поведоха в 24-ата минута с гол на Левандовски, а четири по-късно Педри удвои. В 40-ата минута отново Лева направи преднината на своя отбор класическа. В последните десет минути на мача паднаха още три гола. Пабло Торе направи 4:0 в 81-ата минута, а седем по-късно Станис Ивумбо вкара почетно попадение за Севиля. Крайният резултат оформи Торе минута по-късно. 

Барселона е лидер във временното класиране с 27 точки, с три повече от втория Реал Мадрид. Двата отбора се изправят един срещу друг на "Бернабеу" следващата събота. В сряда каталунците имат мач срещу Байерн от Шампионска лига. Севиля е 13-и с 12 точки. 

Gulliver/GettyImages
38 снимки

Треньорът на Барселона Ханзи Флик трябваше да прави промяна в своя състав, след като Ерик Гарсия получи контузия на загрявката. На негово място в стартовия състав се появи Ансу Фати. 

Първата по-добра възможност за гол се откри пред гостите. Доди Лукебакио напредна с топката и нанесе силен удар, който премина над вратата. В 19-ата минута Рафиня намери Ансу Фати в наказателното поле, но нападателят не успя да нанесе хубав удар, като прати топката покрай вратата. 

Малко след това удар на Лукебакио срещна тялото на Иниго Мартинес и излезе в корнер. 

В 24-ата минута Барселона поведе. Пеке не прецени действията си в наказателното поле и фаулира в гръб Рафиня. Главният съдия Бенгоечеа посочи бялата точка. Зад топката застана Роберт Левандовски, който с фирмено изпълнение вкара за 1:0. 

Четири минути след това каталунците стигнаха до втори гол. Педри поде атака и намери Ламин Ямал отдясно. Младокът напредна и пусна подаване към Жул Кунде. Топката мина между краката на французина и се озова в Педри, който с брилянтен удар от границата на наказателното поле в горния ляв ъгъл не остави шансове на Ниланд за 2:0. 

В 36-ата минута Барселона беше близо до трети гол. Рафиня изведе Левандовски сам срещу вратаря. Ниланд обаче излезе и успя да скъси ъгъла, както и да избие удара на поляка. 

В 40-ата минута Левандовски вкара трети гол, с което влезе в Топ 3 по попадения в историята на Топ 5 първенствата в Европа. Ниланд изби центриране от корнер. Топката стигна до Рафиня на границата на наказателното поле, а бразилецът нанесе силен удар, който беше отклонен във вратата от Леви за неговия 366-и гол. 

В края на първата част Чидера Ежуке получи контузия и беше заменен от Алберт Самби Локонга.

В началото на второто полувреме Ямал можеше да вкара гениален гол. Младокът получи пред наказателното поле и опита с външен фалц да намери горния ляв ъгъл, но Ниланд успя да избие в корнер. 

В 50-ата минута Ямал изведе Рафиня сам срещу вратаря, като бразилецът прати топката във вратата, но беше в засада. Малко след това шут на Рафиня профуча покрай вратата. 

Осем минути след това Ромеро получи извеждащ пас зад защитата, навлезе в наказателното поле, където беше фаулиран от Кубарси. Първоначално главия рефер посочи бялата точка, но след това беше маркирана засада. 

В 70-ата минута пред Ансу Фати се откри добра възможност за гол. Нападателят плонжира и засече с глава отлично центриране на Педри, но Ниланд улови. Две минути след това гол на Лукебакио беше отменен заради засада. Белгиецът беше изведен сам срещу Пеня и го преодоля, но беше зад отбраната. 

В 81-ата минута каталунците вкараха четвърти гол. Жул Кунде получи отдясно и намери Пабло Торе. Халфът шутира силно от около 12-13 метра, а след рикошет в крака на Маркао, топката стана неспасяема за вратаря. 

Малко след това в игра след 355 дни се завърна Гави. Халфът замени Педри и получи капитанската лента. 

В 86-ата минута Барса беше близо до пети гол. Торе центрира ниско към Пау Виктор, който от няколко метра не успя да се разпише. 

Минута след това Севиля върна един гол. Влезлият като резерва Станис Идумбо получи извеждащ пас отляво, навлезе в наказателното поле и с диагонален удар вкара за 4:1. 

В 88-ата минута Барселона вкара пети гол. Пабло Торе центрира остро от свободен удар отляво. Иниго Мартинес опита да играе с топката, но не я достигна, а кълбото влетя в далечния ъгъл. 


Барселона - Севиля 5:1

1:0 Роберт Левандовски (24-дузпа)

2:0 Педри (28)

3:0 Роберт Левандовски (40)

4:0 Пабло Торе (81)

4:1 Станис Идумбо (87)

5:1 Пабло Торе (89)

Барселона: Иняки Пеня, Жул Кунде, Пау Кубарси, Иниго Мартинес, Алехандро Балде, Марк Касадо, Педри, Рафиня, Ламин Ямал, Ансу Фати, Роберт Левандовски 

Севиля: Орян Ниланд, Хосе Анхел Кармона, Маркао, Адриа Педроса, Лоик Баде, Неманя Гудел, Люсиен Агуме, Пеке, Доди Лукебакио, Чидера Ежуке, Исак Ромеро