Отборът на Веленсия се наложи с 2:0 над Барселона в двубой от 21-ви кръг на Ла Лига. "Прилепите" бяха отборът с по-добрите възможности през първата част, но Макси Гомес пропусна да се разпише от дузпа, а малко по-късно Кевин Гамейро нацели гредата. В началото на второто полувреме обаче Макси Гомес се реабилитира и изведе Валенсия напред в резултата, след като ударът му рикошира в Жорди Алба и влетя право във вратата на Тер Стеген. Попадението бе записано като автогол на каталунския защитник. В 77-ата минута Макси Гомес записа и своето име сред голмайсторите, удвоявайки аванса на Валенсия. 


Гостите наложиха доминацията си още от самото начало на двубоя. 

В десетата минута домакините стигнаха до дузпа при първата си атака, след като Пике не се намеси добре при вертикално подаване и фаулира Хосе Гая. 

Макси Гомес се нагърби с изпълнението на удара, но Марк-Андре тер Стеген успя да отрази удара и опази вратата си от попадение. 

Последва нова възможност за "прилепите", но опитът на Хосе Гая бе блокиран от защитник на Барселона. 

Каталунците получиха свободен удар, но изпълнението на Лео Меси бе неточно и топката премина високо над напречната греда. 

В 29-ата минута Кевин Гамейро отправи удар, но за негово нещастие, топката срещна гредата. 

Секунди по-късно Тер Стеген отново трябваше да се намесва сензационно, след като спаси удара на Франсис Коклен. 

В края на първата част страстите на "Местая" се нажежиха, след като Самюел Умтити удари свой съперник в средата на терена и полузи жълт картон, но "прилепите" решиха, че наказанието е недостатъчно и наобиколиха рефера, за да искат обяснение.  

Getty Images
33 снимки

Началото на второто полувреме бе повече от добро за "прилепите", които най-накрая материализираха усилията си. Макси Гомес успя да се реваншира за пропуснатата дузпа по-рано и този път оплете мрежата на Тер Стеген. След шута на Гомес топката се удари щастливо в Жорди Алба и влезе във вратата на каталунците, а попадението бе зачетено като автогол на защитника. 

Звездата на каталунците, Лео Меси, се активизира в опит да възстанови равенството, но експериментите му бяха неуспешни. 

В 60-ата минута аржентинецът нанесе опасен диагонален удар, но топката премина на сантиметри от гредата, а малко след това в опит да прехвърли вратаря изпрати топката високо над вратата. 

В 73-ата гостите получиха нова възможност от обещаваща позиция, след като си спечелиха свободен удар. Хайме Доменек обаче усети посоката на удара на Меси и изби топката. 

Малко по-късно авансът на "прилепите" бе удвоен, след като Макси Лопес успя да добави попадение на сметката си. Феран Торес изигра ключова роля в атаката, след като извърши страхотен индивидуален рейд и подаде на Гомес, който с чудесно първо докосване изпрати топката във вратата на Тер Стеген. 

В 81-ата минута Валенсия отбеляза трети гол, но след преглед с ВАР попадението бе отменено заради нарушение в атака. 

В добавеното време на срещата Меси имаше нов шанс да отбележи поне почетно попадение за своите, но сякаш това не бе денят на аржентинеца и той за пореден път изпрати топката високо над напречната греда. 

Малко по-късно отново Меси достигна до пас в наказателното поле и пробва да накаже Доменек, но стражът отрази удара и запази мрежата си "суха". 

Така "прилепите" се изкачиха до 5-а позиция в класирането с актив от 34 точки и направиха услуга на Реал Мадрид, който има равен брой точки с каталунците - 43, но все още не е изиграл своя двубой от 21-ви кръг на първенството. Утре за "Белия балет" предстои гостуване на Валядолид. 

​СЪСТАВИ: 

Валенсия: 1. Хайме Доменек, 14. Хосе Луис Гая, 5. Габриел Паулиста, 24. Езекиел Гарай, 18. Даниел Вас, 8. Карлос Солер, 6. Джофри Кондогбия, 17. Франсис Коклен, 20. Феран Торес, 22. Максимилиано Гомес, 9. Кевин Гамейро

Треньор: Алберт Селадес 

Барселона: 1. Марк-Андре тер Стеген, 23. Самюел Умтити, 3. Жерар Пике, 20. Сержи Роберто, 5. Серхио Бускетс, 18. Жорди Алба, 8. Артур, 21. Френки де Йонг, 31. Ансу Фати, 17. Антоан Гризман, 10. Лионел Меси

Треньор: Кике Сетиен