Сагата около изваждането на европейски паспорт за най-скъпия футболист в историята на Барселона Филипе Коутиньо най-накрая приключи. Той вече има и португалско гражданство. 

Правният екип на каталунците работеше по този казус още от привличането му през януари, но срещна непредвидени трудности по приключването на процедурата. Но по-малко от 48 часа преди първия официален мач за новия сезон всичко е решено. 

Бразилецът успя да си издейства европейски паспорт, защото съпругата му Аине има португалско гражданство. По принцип не би трябвало да има трудности и той да получи гражданство, след като има брак с нея, но просто процедурата се оказа прекалено тромава. 

След като правният екип на Барселона успя да му издейства паспорта, клубът светкавично го регистрира като европеец във всички турнири, в които ще участва през новия сезон. И така Коутиньо ще може да се появи като португалец във финала за Суперкупата на Испания срещу Севиля в неделя. 

Така каталунците ще могат да използват тримата позволени неевропейци в разширния си състав без проблеми. Това са чилиецът Артуро Видал, както и бразилците Малком и Артур.

В разширения състав без европейски паспорт е и още един бразилец - Марлон, но той не попада в плановете на наставника Ернесто Валверде и му е обявено, че трябва да си търси нов отбор.