Неговите 33 гола и 15 асистенции, огромното му влияние върху всичко, което генерира в Барселона, прави много трудно да се каже, че това не е нещо повече от лигата на Лионел Меси. Истината е, че когато аржентинецът не е на терена или просто няма ден, Барселона също успява да печели. Барселона постигна седем победи този сезон без продукцията на Меси. Без тези 21 точки, историята на първенството нямаше да бъде същата. Това показва, че въпреки огромната яркост на Меси, футболът не спира да бъде колективен спорт.

По-точно, Барселона спечели срещу Валядолид, двата мача срещу Реал Сосиедад, двете срещи срещу Реал Мадрид, както и двубоите срещу Райо Валекано и Виляреал без помощта на Меси.

На „Сория“ Барселона спечели с 1:0 с гола на Усман Дембеле, на „Аноета“ каталунците победиха с 2:1 след попадения на Луис Суарес и Усман Дембеле. „Блаугранас“ виждаше как ще загуби гостуването на Райо Валекано, но измъкна успеха с 3:2 след два гола на Луис Суарес и един на Усман Дембеле. Барселона срази Реал Мадрид на „Камп Ноу“ с 5:1 с хеттрик на Луис Суарес и по едно попадение на Филипе Коутиньо и Артуро Видал. На „Сантиаго Бернабеу“, каталунците стигнаха до победата с гол на Иван Ракитич. При домакинството на Виляреал за Барселона се разписаха Жерар Пике и Карлес Аленя. В последния мач срещу Реал Сосиедад головете бяха дело на Клеман Ленгле и Жорди Алба.

Седем победи, към които трябва да се прибавят и двете равенства срещу Атлетик Билбао на „Камп Ноу“ и срещу Атлетико Мадрид на „Уанда Метрополитана“.

Това показва, че за Барселона има живот отвъд аржентинеца.

По-добра демонстрация за това, че Барселона може да се справя без Меси бяха четирите мача, в които той не взе участие, след като си счупи ръката срещу Севиля. Неговите съотборници постигнаха победи срещу Реал Мадрид и Райо Валекано в Ла Лига и записаха победа и равенство срещу Интер в Шампионска лига.

Меси значи много за Барселона, но неговите съотборници демонстрират, че също са от особено важно значение за успехите на отбора.