Барселона и Реал Мадрид не успяха да се победят в първия полуфинален мач за Купата на краля (1:1). На "Камп Ноу" Лукас Васкес даде преднина на Реал след комбинация между Винисиус и Карим Бензема, а в началото на втората част бразилецът Малком изравни, оставяйки шансовете на своите живи за реванша.

Голямата новина бе оставането на Лионел Меси на пейката поради травма. Той се появи през втората част, но това бе първи мач от началото на декември насам, в който Геният от Росарио не успя да вкара гол или да даде асистенция. Приносът му се оказа минимален.

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

За сметка на това за Барса заблестя 21-годишният Малком, който пристигна през лятото от Бордо. За Реал погледите бяха насочени към 18-годишния Винисиус, който играе все по-силно под наставничеството на Сантиаго Солари. 

Ето и някои изводи след края на първия за 2019-а сблъсък на най-големите отбори в света.

Солари не се притеснява да рискува

Сантиаго Солари заложи на таланта и младостта в първия си голям мач срещу Барселона. Той вкара току-що завърналия се след травма Маркос Йоренте в средата на терена, оставяйки опитния Каземиро на пейката.

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

В нападение място намериха Лукас Васкес, Карим Бензема и младият Винисиус. Тримата бяха част от последната фаза на контраатаката за Реал, довела до гола на Васкес за 1:0.

Реал започна с висока преса, което доведе до някои грешки в средата на терена за Барса. Винисиус затормози сериозно съперника, като пред него се откриха 4 чисти шанса за гол. След като Валверде видя, че бразилецът трудно ще бъде опазен от Семедо, сложи на гърба му Жерар Пике, който успя да го неутрализира в последвалите минути.

Барса без Меси 

Барселона изпитва сериозни трудности, когато Лионел Меси не е на терена. Ритъмът на подаванията липсва, комбинациите са затормозени, Барса е уязвима. 

Реал се възползва от липсата на връзки в играта на съперника и насити центъра с високо разположени халфове. В първия половин час бяха откраднати много топки, което откри възможности за контраигра. 

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

След като се появи в игра обаче, Меси не впечатли. Контузията явно оказа влияние и аржентинецът не успя да блесне на познатото ниво.

Първото "Ел Класико" бе за новите звезди

Най-силно впечатление в играта на двата тима направиха бразилците Малком (Барселона) и Винисус (Реал Мадрид).

Когато човек гледа крилото на "белите", се пита дали на Реал наистина му е нужен Еден Азар. 18-годишният Винисиус е пробивен, дързък и много опасен, когато говорим за игра на скорост. Най-важното е, че той изобщо не се притеснява от противника и играе на константно ниво както в Ла Лига, така и за Купата.

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Малком, в първото си "Ел Класико", трябваше да застане на позицията на Лионел Меси като трети нападател. По десния фланг латиното свърши много работа, възползвайки се от посредствените действия на Марсело отляво на отбраната на Реал.

В 57-ата минута Малком издебна празнината в наказателното поле, която не бе покрита от изостаналия Марсело, имаше късмета топката да стигне до него и с левия крак изравни. 

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Дясната зона на Барса работеше

Ако липсата на Лео Меси отне от пробивността на Жорди Алба по левия фланг, то десният за домакините работеше. Неслон Семедо препредаде Винисиус на Жерар Пике и започна все по-умело да влиза в комбинации с Малком и Ракитич високо по десния фланг.

Семедо и Малком осъществиха общо 8 пробива (по 4 за двамата), което бе толкова колкото Реал за цялата първа част. 

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

След като Меси се появи в игра, дясната зона почти застина, защото топката бе насочена изцяло към аржентинеца, който търсеше пробиви през центъра и комбинации с навлизащия по диагонал отляво към наказателното поле Жорди Алба.

В "Класикото" все още има познати лица

Ако легендите Шави, Иниеста и Кристиано Роналдо вече не са част от най-големия клубен мач, то Рамос, Пике, Бензема и Модрич все още вършеят върху тревата на "Камп Ноу" и "Сантиаго Бернабеу".

Тяхната генерация обаче постепенно навлиза в 30-те си години, което дава път на играчи като Малком, Винисиус, Маркос Йоренте и Карлес Аленя.

Барселона - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Що се отнася до статистическите данни, виждаме балансирани показатели. Общо 11 удара (5-6 в полза на Реал) за двата тима, като точните са 3-2 в полза на Барса.

Корнерите бяха 3-3, свободните удари 19-19, засадите - 3-2 за Барса. Играчите на Валверде центрираха по посока на наказателното поле цели 12 пъти, докато тези на Солари - 14. 

Между двамата вратари - Кейлор направи някои много важни спасявания. На два пъти той спря близки удари един на един - срещу Малком и Суарес, а веднъж отрази силен шут на Ракитич от средна дистанция.

Контролът, който Реал опита да наложи в средата на терена, даде резултат до някаква степен - "белите" имаха 43,1 % притежание на топката и 451 осъществени паса. За Барса - 56,9% и 611 точни подавания.

С оглед на резултата посоките за втория мач са безброй.