Отборът на Барселона се прости с шансовете си за титлата, след като записа домакинска загуба с 1:2 от Селта в двубой от предпоследния 37-и кръг на испанската Ла Лига. Лионел Меси даде аванс на „каталунците“ в 28-ата минута, но два гола на Санти Мина в 38-ата и 89-ата минута донесоха пълния обрат за гостите.

С това поражение Барса се отдалечи седем точки от лидера Атлетико Мадрид, а до края на сезона остава само един двубой. "Каталунците" трябва да внимават, тъй като може дори да бъда изместени от третата позиция, тъй като четвъртият Севиля е със само две точки по-малко.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Домакините стартираха по-добре срещата и имаха няколко отлични шансове за попадение.

В 9-ата минута удар на капитана Лионел Меси, който може да е изиграл и последния си двубой на „Камп Ноу“, беше блокиран от съперников играч, а секунди по-късно вратарят на Селта Иван Вийяр спря с тяло опасен удар на Антоан Гризман.

В 15-ата минута Усман Дембеле стреля слабо, но от добра позиция.

„Каталуните“ продължиха да натискат и след само две минути Меси отправи нов удар към вратата на Серта, но в аут.

Барса откри резултата в 28-ата минута. Серхио Бускетс изведе Меси с дълго подаване и нападателят технично насочи топката с глава във вратата за 1:0. Това попадение превърна аржентинеца в единствения играч в историята на футбола, който е вкарвал поне веднъж в 300 различни мача в едно и също от топ 5 първенствата на Европа.

Носителят на шест „Златни топки“ имаше шанс да удвои само четири минути по-късно, когато се озова сам срещу вратаря Вийяр, но не успя да овладее по най-добрия начин топката и тя му избяга.

Противно на логиката Селта изравни в 38-ата минута. Гостите изпълниха първия си ъглов удар в двубоя, като Яго Яспас центрира, а Санти Мина вкара за 1:1 с удар покрай Жерард Пике.

На почивката Роналд Куман пусна в игра Рики Пуч на мястото на уморения Педри.

В 61-ата минута домакините изпуснаха чудесна възможност отново да поведат в резултата. Пике спечели висока топка в наказателното поле и подаде към Роналд Араухо, който обаче от около метър не успя да уцели очертанията на вратата.

В следващите минути Селта погледна по-смело в предни позиции, а вратарят Марк-Андре тер Стеген направи ключово спасяване.

В 78-ата минута Меси пусна опасен пас успоредно на голлинията, но никой от неговите съотборници не успя да го засече. Две минути след това същото стори и Жорди Албасе, но тоново не се стигна до попадение.

В 83-ата минута нещата за Барса станаха сложи, след като втори жълт и съответно червен картон получи Клеман Лангле, който остави отбора си с човек по-малко.

Малко след това Тер Стеген спаси коварен шут към вратата си, а секунди по-късно Мартин Брейтуейт не успя да уцели рамката на вратата от няколко метра.

Така се стигна до 89-ата минута, когато Санти Мина вкара второто си попадение в срещата, с което донесе и пълния обрат. Той успя да добута топката след удар на свой съотборник, отклонил се в гредата – 1:2.

До края Барселона така и не успя да стигне до изравняването и се прости с надеждите си за титлата. В последния кръг „каталунците“ гостуват на последния в класирането Ейбар.