Задържалият се за най-дълъг период от време на президентския пост на Барселона Хосеп Луис Нуниес и Клементе почина на 87-годишна възраст след дълго продължила битка с тежка болест, съобщават световните издания.

Нуниес се задържа на президентския пост на Барселона 22 години – 1978 до 2000 година.

Той стана президент на Барселона, след като побеждава на изборите Феран Ариньо и Николау Касаус, които веднага след това се присъединяват към борда на директорите. Изборите се провеждат на 6 май 1978 година. Това са първите демократично проведени избори за президент на Барселона след смъртта на диктатора Франко. През 1981, 1985 и 1993 година нито един от кандидатите за президентския пост на Барселона не получава нужните подписи и подкрепа, за да се изправи срещу Нуниес в директни избори.

При неговото управление Барселона печели общо 176 отличия.

Футболният отбор на Барселона печели 7 шампионски титли в Ла Лига, 6 пъти Купата на Краля, 5 пъти Суперкупата на Испания, 4 пъти Купата на УЕФА, 2 пъти Суперкупата на Европа и веднъж КЕШ.

Баскетболният отбор на Барселона печели 26 титли в този период на неговото управление. Хандбалният тим завоюва 50 отличия, хокейният отбор на Барселона на трева печели 37 отличия.

Хосеп Луис Нуниес поставя основите на цялата модерна история на Барселона.

Той е основоположникът на Ла Масия.

Именно Нуниес назначава Кройф за треньор на Барселона.

При него каталунците се превръщат в световен бранд.