Хосеп Луис Нуниес и Клементе почина на 87-годишна възраст след дълга битка с тежка болест. Той е най-дълго задържалият се президент начело на клуба – 22 години (1978-2000). С неговото име са свързани едни от най-големите успехи в историята на Барселона.

Нуниес е определян като президентът визионер на Барселона, тъй като успя да постигне едни от най-големите успехи в историята на клуба.

Началото на управлението на Нуниес в Барселона започва с много трудности. Първият спечелен трофей е този за КНК през сезон 1978/79 в Базел. На финала на стадион „Сейнт Якуб Парк“ Барселона побеждава с 4:3 Фортуна Дюселдорф. Това е първото европейско отличие, което каталунците печелят от много години насам.

В началото на управлението на Нуниес се стига до смяната на много треньори и липсата на ясна идея за развитието на проекта.

Въпреки присъствието на играчи като Диего Марадона и Бернд Шустер, Барселона печели първата си шампионска титла в Лига едва през сезон 1984/85 под ръководството на Тери Венейбълс.

Венейбълс е заменен от Луис Арагонес, а след него на треньорския пост е назначен Карлес Рексач.

Йохан Кройф поема Барселона през май 1988 година. Холандецът остава завинаги в аналите на каталунския клуб. Той не само променя философията на Барселона за играта, но оставя своя почерк в клуба и до ден днешен.

В „Дрийм тима“ на Кройф личат имената на българската футболна легенда Христо Стоичков, Роналд Куман, Хосе Мари Бакеро, Андони Субисарета и младия Хосеп Гуардиола.

Именно благодарение на Нуниес се стига до трансфера на Христо Стоичков на „Камп Ноу“. 

Краят на ерата на Йохан Кройф (1996) бележи началото на финалната фаза от президентството на Нуниес. След холандеца на треньорския пост на Барселона се изреждат Карлес Рексач, сър Боби Робсън и Луис ван Гаал.

През май 2000 година Нуниес обяви своето оттегляне от президентския пост, въпреки че продължаваше да разчита на подкрепата на мнозинството от партньорите си.

Наследството на Нуниес бе здрав клуб, който подддържаше независимост от външен политически и медиен контрол. Неговата мания бе да осигури независимостта на клуба и да го направи икономически стабилен и независим.

Президентът на Барселона без никакво съмнение е визионер и пионер. Той е първият, който иска парите от телевизионните права да отиват в клубовете. Създаден е музей и фондацията, построен е по негово време „Мини естади“, а „Камп Ноу“ на два пъти е разширен. Барселона подписва големите договори за телевизионни права и спонсорски договори.

Той също така популяризира всички отбори на Барселона във всяко едно направление и превърна каталунците в най-добрия спортен клуб в света със 176 спечелени отличия във всички професионални секции.

Почина президентът визионер на Барселона