Прокуратурата започна разследване за начина на управление на ФК Барселона при бившето ръководство на клуба, начело с президента Хосеп Мария Бартомеу, който подаде оставка през октомври 2020 година, съобщи агенция "Франс Прес".

Съобщението за започването на разследване е последствие от депозираната жалба в сряда от настоящото ръководство на клуба, което от миналия март се води от Жоан Лапорта. Финансовото състояние на Барселона ще бъде обявено публично следващия вторник.

След като беше направен първи вътрешен одит през октомври генералният директор на Барса Феран Ревертер при идването на новото ръководство клубът е бил "в състояние на счетоводен фалит" с дългове и задължения за плащания за около 1,35 милиарда евро, както и огромна маса за заплати.

Отделът за икономически престъпления трябва да определи дали бившето ръководство може да бъде преследване заради състоянието на клуба.

Клубът приключи сезон 2020-2021 с чиста загуба от 481 милиона евро.

След завръщането на Жоан Лапорта в клуба, който вече заемаше поста на президент между 2003 и 2010 година, сумата за заплати бе намалена от 759 милиона евро на 155 милиона от европейската валута.