Роберт Левандовски и Жоао Кансело са застрашени от увеличаване на наказанието им от Ла Лига, след като получиха жълти картони при победата на „каталунците“ с 1:0 над Лас Палмас в събота. И двамата играчи започнаха мача с четири официални предупреждения и бяха наясно, че следващо ще им донесе автоматично наказание от един мач, което ще изтърпят срещу Кадис на 13 април.

Впоследствие обаче се появиха съмнения, че и двамата умишлено са си изкарали картони, за да не рискуват да пропуснат Ел Класико срещу Реал Мадрид една седмица по-късно. Това обаче се счита за нарушение на дисциплинарния правилник на Ла Лига. Според него, ако се установи, че играч умишлено си е изкарал картон, за да манипулира наказанието си, той ще бъде глобен и ще получи допълнителен мач. Ако Левандовски или Кансело бъдат признати за виновни в това, те ще пропуснат Ел Класико на 21 април.

Картонът на Левандовски предизвика въпросителни. При оставащите десет минути до края на срещата нападателят беше заменен, но полският нападател не реагира веднага. Съдията реши, че той умишлено губи време и извади жълт картон. Осем минути по-късно Кансело бе санкциониран за спъване, с което си спечели петото официално предупреждение за сезона и свързаната с него забрана от един мач.

Дисциплинарната комисия на Ла Лига сега ще разгледа двата инцидента, за да определи дали има умисъл в действията на Левандовски и Кансело. Ясно е, че те със сигурност ще пропуснат мача на Барселона с Кадис, но предстои да се разбере дали ще бъде увеличено наказанието им и за мача с Реал Мадрид.