Реал Мадрид победи с 3:1 Барселона в първото Ел Класико за сезона. Федерико Валверде (5), Серхио Рамос (62-дузпа) и Лука Модрич (90) вкараха за тима на Зидан,  Ансу Фати (8) се разписа за каталунците. 
 
Така Зидан записа шести мач без загуба на "Камп Ноу" начело на Реал Мадрид във всички турнири. Победата бе трета за него като треньор на Реал Мадрид в храма на Барселона, има и три равенства. Серхио Рамос бе големият герой на терена за Белия балет. Той изработи и вкара дузпа за най-важния гол в двубоя - вторият, който на практика реши изхода на мача.

Барселона Реал Мадрид

източник: getty images

Първата опасна атака в мача беше на домакините. Лео Меси нахлу в наказателното поле, но Варан внимаваше и елегантно му изби топката.
 
Реал Мадрид поведе още с първото си слизане към вратата на Нето. Бензема изведе по чудесен начин Валверде в наказанелното поле и ударът му в далечния ъгъл бе безмилостен и не остави шансове на стража за Барса - 0:1.
 
Тимът на Роналд Куман реагира като ужилен и три минути му бяха достатъчни да върне попадението. Жорди Алба проби отляво и пусна към Ансу Фати, който хитро си освободи място за стрелба и не сгреши за 1:1. Така Фати стана най-младият голмайстор в Ел Класико.
 
След двата гола футболистите се успокоиха и заложиха на разигравания в средата на терена. При едно от тях Коутиньо пробва да изнанада Куртоа с удар отдалеч, но топката попадна право в ръцете на вратаря на Белия балет.
 
В 24-ата минута Куртоа блесна с великолепно спасяване след удар на Меси, а в следващата атака се прояви и колегата му на отсрещната врата Нето, който отрази удар на Бензема.
 
Спорна ситуация в наказателното поле на гостите в 28-ата минута наложи консултация с ВАР. Меси навлезе в наказателното поле и падна след единоборство с Каземиро, но повторенията категорично показаха, че няма нарушение. 
 
Отлична скоростна атака на Реал Мадрид доведе до напрежение пред вратата на Нето в 36-ата минута, но ударът на Винисиус бе блокиран. 
 
Зинедин Зидан направи смяна още преди почивката. В 42-ата минута Лукас Васкес се появи на терена на мястото на Начо.
 
В добавеното време на първата част Винисиус бе изведен зад защитата на каталунците, проби почти до аутлинията, но опитът му да върне топката пред вратата бе избит в корнер.
 
Второто полувреме започна с по-активна игра на Реал Мадрид, но до сериозни положения пред Нето не се стигна. Капитанът Рамос и Каземиро опитаха да вкарат, но ударите им преминаха встрани от вратата на Барселона.
 
Домакините отговориха с диагонален удар по земя на Ансу Фати в 51-ата минута, при който топката премина доста близо до дясната греда на Куртоа. Две минути по-късно контратака на Барса изведе Фани на десния фланг и той без забавяне центрира към Коутиньо, но ударът му с глава премина покрай вратата.
В 59-ата минута Рамос бе дръпнат за фланелката от Ленгле в наказателното поле след центриране от фаул на Тони Кроос. Първоначално съдията не отсъди нарушение, но след сигнал от ВАР, преразгледа ситуацията и отсъди дузпа. Зад топката застана именно Рамос и не сгреши - 1:2!
 
Озовали се пак в ролята на догонващи, каталунците започнаха да атакуват по-агресивно и в 65-ата минута Коутиньо слаломира между няколко защитници в "бяло" и шутира, но ударът му бе блокиран.
 
В 70-ата минута и домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Варан, но 11-метров наказателен удар не бе отсъден, тъй като ръката на защитника на Реал Мадрид бе до тялото. Шест минути по-късно Меси завъртя майсторски топката от пряк свободен удар, но Куртоа изби. В 29-ата минута аржентинецът получи нов шанс да стреля от фаул, но този път топката срещна стената.
 
Пет минути преди края Нето направи и невъзможното и запази надеждите на Барселона. Вратарят първо спаси два последователни удара на Кроос отблизо, а секунди по-късно отрази с крак и удар на Серхио Рамос. 
 
Резервата Лука Модрич сложи точка на спора с гол в 90-ата минута. Той наказа с техничен удар колективна грешка на вратаря и защитата на каталунците.
 
 
БАРСЕЛОНА - РЕАЛ МАДРИД 1:3
 
0:1 Федерико Валверде (5)
1:1 Ансу Фати (8)
1:2 Серхио Рамос (62-дузпа)
1:3 Лука Модрич (90)
 
БАРСЕЛОНА (4-2-3-1): Нето - Сержиньо Дест, Жерар Пике, Клеман Ленгле, Жорди Алба (87 - Мартин Брейтуейт) - Серхио Бускетс (81 - Тринкао), Франки де Йонг - Ансу Фати (81 - Антоан Гризман), Филипе Коутиньо, Педри (81 - Усман Дембеле) - Лионел Меси
Треньор Роналд Куман

РЕАЛ М (4-3-1-2): Тибо Куртоа - Начо Фернандес (42 - Лукас Васкес), Рафаел Варан, Серхио Рамос, Ферлан Менди - Федерико Валверде (69 - Лука Модрич), Каземиро, Тони Кроос - Марко Асенсио (81 - Родриго) - Винисиус Жуниор, Карим Бензема
Треньор Зинедин Зидан

Съдия Хуан Мартинес Мунуера

Жълти картони: Каземиро (19, Р), Лангле (29, Б), Начо (37, Р)