Отборът на Реал Мадрид на три пъти повеждаше в резултата, за да успее да срази големия си враг – Барселона, в първи полуфинал за Суперкупата на Испания с 3:2. Срещата, играна в столицата на Саудитска Арабия – Рияд, видя изключително шеметни атаки и прекрасен футбол, в който отборът, воден от Карло Анчелоти, надделя над вдъхновения тим на Шави Ернандес, който обаче не успя да се промъкне към финалната среща в Персийския залив. Винисиус Жуниор откри резултата в 25-ата минута, а три преди края на първата част Люк де Йонг изравни резултата за Барса. В 72-ата Карим Бензема поведе отново Реал напред в резултата, но шест преди края на редовното време Ансу Фати повторно изравни резултата в Рияд. В осмата минута от продълженията Федерико Валверде поведе отново Реал напред в резултата, за да изпрати мадридския гранд към финалния двубой.

Успехът направи така, че Реал Мадрид ще спори за трофея с един измежду Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао, които ще играят утре (четвъртък).

По този начин отборът на Карло Анчелоти за втори път побеждава Барселона през този сезон, след като по-рано тимът от столицата победи големия си съперник в Ла Лига с 2:1 на „Камп Ноу“. Мачът в Рияд бе исторически пък, тъй като за пръв път в историята на това дерби дуелът се проведе на чужда територия, а не на местна земя.

БТА
52 снимки

Очакваното бурно начало от двата отбора бе оправдано, а не бяха изминали и две минути, докато Карим Бензема опита да атакува по диагонала с шут вратата на Тер Стеген, ала френската звезда на Реал стреля неточно. Реал Мадрид демонстрира по-амбицирана игра и тимът, воден от Анчелоти, действаше по-добре. След 11 минути игра Винисиус Жуниор "избяга" от Араухо, а бразилецът шутира, но Тер Стеген улови безпроблемно. В 18-ата минута пък удар на Дани Алвес бе блокиран от Лука Модрич, а след изпълнението на корнера Реал създаде бързо контранападение.

Винисиус Жуниор напредна отляво и проби навътре, след което подаде за Асенсио. Испанецът овладя в наказателното поле на "блаугранас" и отправи удар с левия крак, ала неточен. В 25-ата минута обаче контраатаките на мадридчани дадоха резултат, а 15-ият си гол за годината реализира Винисиус Жуниор. Бензема отне топката от Серхио Бускетс, след което получи при бързо нападение и видя вляво вече тръгналия напред Вини Жуниор. Браизилецът изпревари с лекота Роналд Араухо, а ударът на Винисиус бе неспасяем - 1:0 за Реал Мадрид.

240 секунди след допуснатия гол Люк Де Йонг получи страхотна топка отляво от Усман Дембеле, ала ударът с глава на нидерландеца бе уловен от Куртоа. В 32-ата отново Люк де Йонг не успя да преодолее Куртоа с глава, след като този път засече центриране отляво на Алба, но отново Куртоа се намеси.

В 39-ата пък Асенсио реши да стреля от сериозно разстояние, а Тер Стеген първоначално не реагира добре и не улови, но след това германецът поправи неточността си. Три преди края на първата част Де Йонг се реабилитира за пропуските си и изравни. Дани Алвес достави в наказателното поле за Люк Де Йонг, който отклони наляво за Усман Дембеле. Френският офанзивен полузащитник центрира остро по земя, а Едер Милитао поиска да я изчисти, но я прати в Де Йонг, от чието тяло влетя във вратата на Куртоа - 1:1.

Второто полувреме започна с натиск на Барселона, като първо Усман Дембеле обстрелва вратата на Куртоа, но неточно, а секунди по-късно влезлият като резерва Педри опита късмета си с мощен шут от дистанция, но отново не се видя намеса на френския страж на "лос меренгес".

В 50-ата пък Усман Дембеле шутира отляво по диагонала, а Люк Де Йонг постави главата си на пътя на топката, но не успя да я насочи във вратата на мадридчани - аут. В 69-ата минута пък Карим Бензема овладя топката в наказателното поле на "лос кулес" и я запази пред Араухо, който не успя да му противодейства. Последва удар на французина, ала топката се отби в десния страничен стълб на вратата, пазена от Марк-Андре Тер Стеген.

В 72-ата минута Ферлан Менди размина с лекота отляво по нападението на Реал Дани Алвес и подаде към Бензема. Той шутира, а Тер Стеген с лявата си топка прати топката вдясно. Там обаче бе Дани Карвахал, а испанският краен бранител върна за Бензема, който бе непокрит пред Араухо и от няколко метра порази барселонската врата за втори път. Това бе и гол №404 за Бензема с екипа на "лос бланкос".

В следващото нападение за каталунците се видя остър пас в наказателното поле за Ансу Фати, но Начо Фернандес реагира добре и изчисти в корнер. От него не произлезе нищо интересно за Барса. В 84-ата минута пък Барса изравни след удар с глава на Ансу Фати, Младокът получи центриране между Каземиро и Едер Милитао и с глава се разписа във вратата на Куртоа за 2:2.

Барселона стартира по-добре продълженията, но вместо да материализира превъзходството си, то Реал Мадрид порази вратата му в 98-ата минута. Гостите организираха фантастична контраакция в 98-ата минута, а Феде Валверде с плътен удар с десния крак матира Тер Стеген и за трети път поведе "лос меренгес" напред в резултата в това Ел Класико. 

Веднага след поредния гол, който поведе "лос бланкос" напред, то Барса можеше за трети път да изравни, но удар на Усман Дембеле бе париран от Куртоа. Това беше и последният по-интересен щрих от двата отбора в мача, игран в Рияд, като Реал Мадрид бе победителят и ще спори за трофея на Испания.


FT / БАРСЕЛОНА - РЕАЛ МАДРИД 2:3

0:1 Винисиус Жуниор (25)

1:1 Люк Де Йонг (42)

1:2 Карим Бензема (72)

2:2 Ансу Фати (84)

2:3 Феде Валверде (98)

Стартовите състави:

Барселона: Тер Стеген, Пике, Араухо, Серхио Бускетс, Усман Дембеле, Дани Алвес, Люк де Йонг, Феран Торес, Френки де Йонг, Гави

Треньор: Шави

Реал Мадрид: Тибо Куртоа – Дани Карвахал, Едер Милитао, Начо Ернандес, Тони Кроос, Карим Бензема, Лука Модрич, Марко Асенсио, Каземиро, Винисиус Жуниор, Ферлан Менди

Мениджър: Карло Анчелоти