Барселона елиминира Леванте за Купата на Краля, но ще трябва да изчака още няколко часа, за да разбере дали е четвъртфиналист и ще участва в жребия, който е днес от 18 часа.

От Леванте вече потвърдиха, че са подали жалба за нередовното участие на защитника Чуми Брандарис в първата среща, която спечелиха с 2:1. На реванша каталунците бяха повече от категорично и се наложиха с 3:0.

Крайният срок за сезиране на комисията изтече в понеделник в 14 часа, но все пак от федерацията са докладвали случая до органа, който трябва да се произнесе по въпроса.

Леванте е подал жалбата, въпреки че е наясно, че го прави по-късно, с идеята да защити своите интереси.

Вестник „El Mundo“ твърди, че че един от титулярите, на които Ернесто Валверде заложи при загубата с 1:2 от Леванте - Чуми, е трябвало да изтърпи наказание, което е било получено в двубой за "Б" отбора дни по-рано. Според правилника в Испания, ако играч е получил наказание в по-долна дивизия, то няма право да участва и в мъжкия отбор. А именно това се е случило със защитника Хуан Брандарис-Чуми.

"Не е никак лесна ситуацията, за спортни хора като нас, е важно всички да се решава на терена", сподели президентът на Леванте Кико Каталан.

„Ние имаме солидни основания да защитаваме нашата позиция. Имаме достатъчно и солидна юриспруденция, която гарантира, че Леванте трябва да прехвърли този факт, който се случи преди седмицата към федерацията“, добави той. 

Правното несъответствие идва от член член 56.3 от Дисциплинарния правилник. Предишната точка (56.1) показва, че леките наказания (1 до 3 мача) трябва да бъдат изпълнени в същата надпревара, в която са натрупани картони, което в този случай ще бъде Лигата, а не Купата.

56.3 обаче уточнява, че играч от дублиращ или зависим отбор, ако е санкциониран в своята категория, не може да играе в никой друг тим, докато не изтече наказанието му.

Това означава, че Чуми не би могъл да играе за първия отбор преди да се изиграе срещата между Барселона Б и Алкояно, която се състоя през изминалия уикенд след първия двубой от осминафиналите за Купата на Краля между Леванте и Барселона.

От Барселона са на мнение, че наказанието на Чуми важи за първенство, но не и за купата. Защитникът не може да играе за първия отбор в лигата, докато не бъде изтърпяна санкцията, но може да участва за купата. Тук възниква правно несъответствие между адвокатите на клуба и тези на федерацията. Въпреки че духът на това правило е да се предотврати играч, който е санкциониран, да играе същия уикенд в друга категория, формулировката на статията е объркваща и води до недоразумения и правни дебати.

Има неотдавнашен прецедент в мача между Реал Мадрид и Културал Леонеса за Купата на Краля, в който „кралете“ пуснаха в игра Техеро, въпреки че той имаше наказание от втория отбор, тъй като „белия балет“ интерпретира нормата точно, като Барселона. В този случай не е имало жалба от страна на отбора на Културал Леонеса, нито медиите са раздухали случая.

Въпреки че жалбата на Леванте е подадена извън срока, съществуват прецеденти, в които комисията се е поризнасяла и е наказвала клубове.

От Барселона се защитават, че са действали в рамките на законността и очакват да присъстват на жребия за Купата на Краля, който започва в 18 часа, но последната дума е Дисциплинарната комисия. 

Барселона спечели последните четири издания на Купата на краля, като в три от случаите завърши сезона и с домашен дубъл. През 2015-а пък записа требъл, печелейки и трофея от Шампионската лига.