Голямата звезда на световния футбол Лионел Меси оглави нова класация след мача на Барселона в неделя вечер срещу Леванте.

Барса победи при гостуването си от 16-ия кръг на Ла Лига с 5:0, а Меси вкара три гола и подаде за другите два.

Така Лео Меси е първият, който минава границата от 50 гола във всички турнири през 2018-а година.

За Меси това беше победа №323 в испанския елит, като зад него с 322 успеха с фланелката на Барса остава бившият капитан Шави. Впечатляващото е, че рекордът на Лео пада след едва 432 мача, докато бившият халф на отбора имаше нужда от 505 двубоя. 

Шави е спечелил 64% от мачовете си в ла Лига, докато южноамериканецът достига фамозните 75%. До момента Лео е нанизал 397 гола и скоро ще празнува фантастичен юбилея.

Зад Меси и Шави в престижната класация се нареждат Андрес Иниеста с 312 победи, Виктор Валдес с 269 и двама играчи с 247 успеха - бившият капитан Карлес Пуйол и настоящият полузащитник Серхио Бускетс.

Аржентинецът обаче се превърна в първият футболист в Европа, който вкарва 50 гола за календарната 2018 г. Роналдо от Ювентус" и Роберт Левандовски от "Байерн" Мюнхен имат по 46 попадения.

Той е и най-полезният играч в петте най-силни първенства на Стария континент. Меси е взел участие в 23 гола на Барселона за сезона - вкарал е 14 и е асистирал за 9. Помощта му бе видна и в последния мач, когато подаде за другите 2 попадения за своя тим.

Лионел Меси

източник: Gulliver/GettyImages

Ах, този Меси! Геният нарисува още една картина за "футболния" Лувър