Старши треньорът на Барселона Шави приветства решението на съда да отмени отказа на Ла Лига да регистрира договора на младия талант Гави като играч на първия отбор, информираха испанските медии.

Полузащитникът на каталунците, който демонстрира страхотна форма за отбора през този сезон, подписа нов договор през септември, който го прави играч на първия отбор, а не както бе преди това като член на "Б" отбора.

Ръководството на Ла Лига отказа регистрацията на новата сделка поради финансовото състояние на клуба, тъй като Барса надхвърли тавана на заплатите си.

Gulliver/GettyImages
55 снимки

Въпреки че Гави можеше да продължи да играе този сезон за представителния отбор като играч на "Б" състава, той оставаше със старата регистрация в Ла Лига с договор, който изтича през 2024 година и има клауза за освобождаване от 50 милиона евро. Новото споразумение, което подписа през септември, е до 2026 година с клауза за освобождаване от 1 милиард евро.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас предупреди, че клубът все още няма да може да регистрира Гави и други играчи като Роналд Араухо, защото имат "дефицит от над 200 милиона евро".

Съдебно решение отмени решението на Ла Лига, което зарадва Шави и проправи пътя за 18-годишния играч да бъде  регистриран като член на техния първи отбор.

"Това е страхотна новина. Това беше една от целите, които си поставихме за този трансферен прозорец. Сега топката е в полето на Ла Лига. Щастлив съм за Гави. Това е много добра новина за нас. Приоритетът е, че толкова важни играчи като него са застраховани. Изглежда, че вече можем да го впишем с новия договор. Не го виждам да сменя отбора. Той е много щастлив тук", каза Шави.

Гави има 18 мача за Барса този сезон в Ла Лига и участва в пет от шестте им мача в Шампионската лига.

 

БТА / Автор: Мирослав Димитров