Барселона и Бетис играят при 0:1 в среща от 16-ия кръг на Ла Лига. Гола вкара Хуанми в 79-ата минута след вълшебна контраатака. Голямата надежда на домакините Гави бе сменен още в 32-ата минута заради съмнения за комоцио след тежък удар в главата с топката.

Барселона Бетис

източник: sofascore.com

Трите точки изкачиха Бетис на трето място във временното класиране, измествайки от него Атлетико Мадрид. "Дюшекчиите" обаче са с два мача по-малко. Загубата бе първа за Шави начело на Барселона, след като отборът записа две победи - над Еспаньол (1:0) и Виляреал (3:1).
Домакините влязоха доста агресивно в мача, а почти всяка топка минаваше през Коутиньо, който показа огромно желание. Именно бразилецът проби отляво в 5-ата минута, след като прокара топката между краката на Гуидо Родригес, но не успя да нанесе завършващ удар. Малко следо това той отправи неточен шут от границите на наказателното поле.
 
В 11-ата минута Жорди Алба центрира отляво към Коутиньо, чийто техничен удар обаче не затрудни вратаря на Бетис - Руи Силва. Две груби нарушения на халфа на каталунците Нико вдигнаха напрежението на терена, още повече че съдията Пабло Гонзалес Фуертес не вдигна жълт картон на младока.
 
Много тежък удар с топката прати в нокдаун 17-годишният талант на Барса - Гави в 32-ата минута. Белерин го уцели отблизо и повече от две минути му бе оказвана лекарска помощ. Наложи се халфът да бъде изкаран от терена с медицинската количка заради съмнения за комоцио, а на негово място влезе Рики Пуч.
 
Гостите можеха да изненадат съперника си в 44-ата минута, след като Айтор хитро с пета отклони центрирана топка, но топката мина покрай вратата. Малко след това се наложи Тер Стеген да предотвратява нова опасност в наказателното поле. В добавеното време на първата част Абде Езалзули надигра Морено на десния фланг и нахлу в наказателното поле, където беше пресрещнат от безгрешния до този момент Марк Бартра, който му изби топката.

Второто полувреме започна доста по-равностойно и играта се развиваше между двете наказателни полета. В 52-ата минута Бетис стигна до попадение, което обаче не бе зачетено заради засада. То дойде след грешка на Тер Стеген, който тръгна да излиза предварително и бе наказан от Хуанчи. Асистент-съдията обаче веднага вдигна флага, а след това решението му бе отвърдено и от ВАР. 

Четвърт час след почивката Шави Ернандес пусна тежката артилерия в лицето на Усман Дембеле и Френки де Йонг. Влизането им веднага даде резултат и положенията пред вратата на Бетис се заредиха едно след друго. Бранителите на гостите не намираха начин да противодействат на Дембеле и той с лекота стигаше до стрелкови позиции. Домакините продължиха да акатуват, но едва в 75-ата минута отправиха втория си точен удар в мача. Клеман Лангле обаче не успя да затрудни Руи Силва, след като с глава прати топката право в ръцете му. 120 секенди по-късно отново Дембеле се освободи от опеката на бранител и шутира с десния крак, но в аут.

Бетис шокира каталунците в 79-ата минута след контраатака за учебник. Каналес бе изведен отдясно, спечели достатъчно терен и подаде към резервата Тейо, който не показа и грам егоизъм, а подаде вляво на свободния Хуанми. Голмайсторът на гостите с премерен удар прати топката в далечния ъгъл покрай Тер Стеген. 

 

БАРСЕЛОНА - БЕТИС 0:1

0:1 Хуанми (79)

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Дест, Араухо, Лангле, Алба, Бускетс, Гави, Нико, Абде, Коутиньо, Мемфис
Треньор Шави Ернандес

БЕТИС: Руи Силва, Белерин, Бартра, Руис, Морено, Гуидо, Гуардадо, Каналес, Айтор, Хуанми, Вилиан Жозе
Треньор Мануел Пелегрини