След новината, че бившият му съотборник е бил задържан след предполагаемо нападение над жена в каталунски нощен клуб на 30 декември, Шави каза, че е "в шок" и заяви, че "се чувства много зле за Дани". Треньорът призна, че моментът и формулировката на изявлението му са били неправилно преценени, като бившият испански национал говори в подкрепа на онези, които са подложени на актове на "насилие, основано на пола".

"Бих искал да изясня нещо, което казах вчера. Мисля, че това, което имах предвид, беше погрешно разбрано. Не бях достатъчно силен с думите си. Това е доста зловеща и важна тема. Пропуснах жертвите и смятам, че всички тези действия трябва да бъдат осъдени. Независимо дали Дани, или някой друг ги прави. Изпитвах съжаление и се извинявам на жертвата и на другите жертви на тези актове на насилие, основано на пола, и този вид изнасилване.

Като казах това, съжалявам, че Дани е извършил подобен акт. Аз съм шокиран. Цялата ми подкрепа е за жертвата. Вчера не бях прав в думите си, имаше много критики и ги разбирам. Чувствам се зле, наистина. Не съм имал добър ден. Знам, че гласът ми е много важен, сега съм част от, за мен, най-големия клуб в историята и се чувствам зле от това недоразумение. Може би не бях твърде силен с думите си. Наистина съжалявам", сподели Шави.

Алвеш, който имаше два престоя в Барселона и сега е без клуб, след като договорът му беше прекратен в мексиканския Пумас, беше арестуван и отведен в съда в Барселона в петък, като съдия постанови, че той трябва да бъде в ареста без гаранция. 39-годишният мъж отрича всички обвинения срещу него.