Треньорът на Барселона Шави Ернандес говори дълго преди утрешното домакинство на отбора на Селта Виго в Ла Лига.

"Изпълнихме целта си да се класираме за Шампионската лига, а второто място ще ни осигури право на участие за Суперкупата на Испания. Това зависи само от нас. Селта е много добър отбор. Играят нападателно, имат талантливи футболисти - Денис, Яго, Браис. Ще бъде голямо предизвикателство за нас", каза специалистът в началото на изложението си.

"Системата, която използваме, изисква да не губим често топката, защото ставаме уязвими. Напред сме добре, защото пресираме при отнемането на топката. Но трябва да имаме по-добър контрол върху топката", смята той.

"В отбора нямаме друг футболист с профила на Бускетс. Когато той не е на терена, трябва да търсим баланса в тима. Бускетс не е вече и трябва да помислим за негов заместник. Планирането трябва да започне оттам. Барселона трябва да има по двама играчи на пост, а на някои позиции нямаме дубльори. Това трябва да се коригира", убеден е специалистът.

"Ансу Фати е добре, но завръщането му трябва да се планира внимателно след тежката контузия. Виждам, че е доволен и щастлив. Напълно готов  е, но да играе в момента 90 минути е неоправдан риск", смята той.

"Халанд не е обявен официално като футболист на Сити, нали? Когато това стане, пак ще ми зададете въпроса. Но няма да ви лъжа, трудно ще дойде в нашия отбор заради финансовото ни състояние. Но нека не избързваме, няколко пъти бе обявяван и в Байерн Мюнхен", показа чувство за хумор Шави.

"Мисля, че отборът много се подобри от месец ноември насам. Имали сме отлични мачове, добри, по-малко добри, както и лоши, но във футболно отношение се подобрихме много. Това е анализът ми. И не е критика към Куман, той е свършил страхотна работа. Просто Барса бе на това ниво. От първия ми мач срещу Еспаньол до последния с Бетис се подобрихме много", вярва треньорът.

"Нямам никакви съмнения за Усман Дембеле. Той няма късмет пред гола, но като асистенции и създадени опасности ни помага много. Той е футболист, който прави разликата. Клубът знае мнението ми за него, но е и въпрос на преговори, на агент, на футболист, на клуб... Дано и следваща година играе при нас", пожела си той.

"Обамеянг продължава да вкарва. Статистиките му са много добри, като тези на Феран. Оба ни носи много, той влиза често в наказателното поле, движи се много добре, отваря пространства. Сигурен съм, че ще ни помогне в трите мача, които остават. Както и през следващия сезон", каза още Шави.