Когато клуб като Барселона е свикнал с успехите години наред, провалът след изминалия сезон е двойно по-болезнен. Провал не само на терена, но и извън него...
Голямата звезда и голмайстор на тима Лионел Меси упражни унищожителна критика с думите: „Ние сме слаб отбор, който с достатъчно интензитет може да бъде победен. Трябва да упражним самокритика, като се започне от играчите и преминем през всички в клуба”.

Ясните слова на иначе сдържания 33-годишен аржентинец дойдоха след загубената титла в Ла Лига, спечелена този сезон от вечния съперник Реал Мадрид. Тези думи подчертават колко голямо е напрежението при 26-кратните шампиони на Испания.
 
 
Приближеният до Барселона журналист Жозе Еспина е категоричен: „Барса има безкрайно много проблеми и те стават все повече. Човек вече не знае, откъде трябва да започне”.

Най-големият от въпросните проблеми със сигурност е финансовият хаос. Клубът се бори срещу фалита, има близо 1 милиард дългове, от които половината трябва да бъдат изплатени в краткосрочен план. В кризата около коронавируса играчите трябваше да се откажат от невероятните 70% от заплатите си. Нито един клуб в Испания не е по-зле", съобщава германскяи "Билд".

„Структурата на заплатите е пълна с фуги. Меси трябва да получава по 100 милиона евро на година. Това е твърде много за Барса. Те губят пари от години с лоши трансфери”, допълва Еспина.

За Филипе Коутиньо (145 млн. евро), Усман Дембеле (138 млн. евро), Антоан Гризман (120 млн. евро), Малком (41 млн. евро) или Арда Туран (34 млн. евро) каталунците все едно изхвърлиха парите през прозореца. Новите „звезди” обаче не допринесоха с нищо за клуба и така шефовете на Барса трябваше да измислят трикове, за привлекат други играчи. Например бразилецът Артур (72 млн. евро в касата на клуба) бе заменен срещу босненския плеймейкър Миралем Пянич от Ювентус (60 млн. евро трансферна сума). Приходите директно се използват, а разходите се разсрочват с години. Така изпадналият в криза клуб остава ликвиден на хартия, а от местната федерация досега не са предприемали мерки да налагат наказания или да отнемат точки за тази лоша организация на финансите.

Във все по-голям проблем се превръща и отношението между президента Хосеп Бартомеу и отбора. След „Барсагейт” е разклатено доверието. Много медии и бивши шефове на клуба твърдят, че настоящото ръководство е наело агенция, която да влошава имиджа на актуални и бивши звезди като Меси, Гуардиола и Пуйол в социалните медии. Причината била голямото влияние на клубните легенди върху тима.

Меси така и така е ядосан на Бартомеу, защото той не върна Неймар от ПСЖ, а двамата искат непременно да играят отново заедно.  

Треньорът Кике Сетиен също загуби доверието на играчите. 61-годишният специалист няма опит с топ отбори и не се вписва добре в Барселона. За негов наследник играчите желаят легендата на клуба Шави Ернандес, който в момента тренира катарския Ал Сад. 40-годишният бивш халф обаче няма никакво желание да се завръща на „Камп Ноу”. Поне докато президент е Бартомеу.

Токсичната ситуация е все по-ясна и от факта, че много от играчите се дразнят на звездите Меси и Жерард Пике. „Барселона има за какво много да им благодари, но те станаха много силни и всеки трябва да им се подчинява. В съблекалнята никой не смее да каже нещо. Един отбор не може да се развива по този начин”, добавя още журналистът Еспина.

На 8 август Барселона има шанс да подобри настроението и финансовата ситуация, ако преодолее Наполи в реванша от 1/8-финалите на Шампионската лига (1:1 в първия мач в Италия). След това на 1/4-финалите вероятен съперник е Байерн, който има аванс от 3:0 срещу Челси в първия мач на техния 1/8-финален сблъсък.

„Мисля, че в момента Барса няма никакъв шанс срещу Байерн”, завършва Еспина за ситуацията в клуба от каталунската столица.