Абсолютна истина е, че Барселона преминава през изключително деликатен момент в своята клубна история на всяко едно ниво – от футболно до икономическо. Силата на марката обаче продължава да носи големи дивиденти на клуба от Каталуния. Най-следваният футболен отбор сумарно във всички социални мрежи по света продължава да генерира голям интерес от много мултинационални компании, които искат техният бизнес да бъде свързван с гранда от „Камп Ноу“.

Gulliver/GettyImages
10 снимки

Шест месеца преди да изтекат два от най-мащабните контракта за клуба, които са спонсори на фланелките на Барса - (Rakuten и Beko), то испанският отбор вече е получил на масата две оферти, които са с „най-високата стойност във футболната история“ и цялата футболна индустрия. В този момент клубът проучва коя да избере, като се има предвид, че някои от тези фирми принадлежат към пазарния сегмент, свързван с криптовалути, пише локалното издание Sport.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

В края на 2021-а година вестник ARA информира, че VeganNation преговаря с Барселона от ноември насам. Главният изпълнителен директор Айзък Томас се срещна лично тогава с Жоан Лапорта и неговия колега в Барса Феран Равертер, както и с мениджъра, отговорен за маркетинга за приходите – Джули Гуиу. Те са направили среща и с представители на Polkadot и Spotify.

VeganNation Service LTD е публична компания, базирана в САЩ, която се търгува публично на извънборсовия пазар. Мисията ѝ е да създаде глобална общност с устойчивост, поради което пусна своя собствена криптовалута GreenCoin, считана за първия „токън“ за изграждане на нова зелена икономика.

БТА
52 снимки

В момента по света повече от един милиард души използват този дигитален портфейл предимно чрез своите смартфони. Очаква се приходите на Барселона да бъдат повече от 80 милиона евро на годишна база, а спонсорът ще има привилегията да разположи своето лого върху фланелките и тренировъчните облекла на "лос кулес".

VeganNation иска да обвърже Барселона с дълъг договор и по този начин да формира първата общност или консорциум от спортисти и клубове, които желаят да живеят по-зелен и по-устойчив начин на живот. Офертата ѝ е за предната част на фланелката, ръкава и тренировъчните облекла и тя далеч надхвърля парите, които сега клубът получава от двата си спонсора.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

„Зелената“ компания е предложила и втора опция пред ФК Барселона. „Съвместното предприятие“ - Tencent, е азиатски гигант и е една от най-големите технологични компании в света. Тя е оценена на повече от 500 милиона долара и се интересува чрез едно от своите дружества да отвори различни бизнес линии с испанския гранд, особено в новата пазарна ниша – Metaverse. Става дума за приближаването на виртуална реалност до потребителите, които ще могат да се насладят на мач на „блаугранас“, където и да се намират по света, сякаш са на „Камп Ноу“. Facebook на Марк Цукърбърг продължава да налива огромни суми в този нов виртуален бизнес.

Точната сума на този съюз не е количествено определена към този момент, ала тези, които са запознати с пазара, са наясно, че сме изправени пред цифри, които никога не са били плащани в историята на футбола и могат да сложат точка на дълга на Барселона.