Най-успешният български футболист Христо Стоичков не беше особено възхитен, когато трябваше да отговаря на въпроси, които касаят теми от родното първенство или футболна действителност. Той представи днес марката си ''H8S'' на пресконференция в хотел "Маринела" в София.

Когато беше попитан дали има мнение за предстоящия през зимата конгрес на БФС, той направи иронична усмивка, последвана от отегчен жест с главата, демонстрирайки явно нежелание.

"Не съм видял нито блок маса, нито съм видял платформа. Когато ги представят, мога да дам мнение. Сега - няма как'' коментира Христо Стоичков.

Преди това пък прочете присъдата на сегашния президент на Барселона Хосеп Бартомеу и на екипа му, като заяви, че никой от тези хора няма да остане на Ноу Камп след март 2021-а година.

"Винаги съм вярвал на Роналд Куман. Пет години сме били в една съблекалня, а и до днес сме приятели. Той е много дисциплиниран и изисква постоянно. Темите за Меси и Суарес са глобални. Единият остана, макар да искаше да си тръгне, а другият вече не е в отбора. Но това е политиката до март. След март ще има нов президент, Бартомеу няма как да остане след следващите избори, нито пък някой от екипа му.

"Неприятно е да се четат обвинения срещу играчи, които са с 15 години стаж в отбора. Не е приятно, когато излизат нещата от кухнята. Меси говори веднъж, но когато го прави, ги слага на място. И сега Лионел Меси им показа какво е да си лидер. Говорих с него. Решението да остане е правилно. Аз не виждам Меси с друга фланелка. Вероятно ще играе още 2-3 години в Барселона, след което ще завърши кариерата си в MLS, прогнозира Христо Стоичков.

След това добави, че няма намерение да се връща в друга позиция във футбола и се чувства добре като журналист в "Унивижън".

"Имах възможността да запомня някои неща за журналистиката от Мичмана, от Коко Ексеров, от Калин Катев. Но сега в такава телевизия е нещо съвсем различно. Съвсем друго е да работиш с картина. Когато говоря с футболисти и ги критикувам, когато подкрепя мнението си с картина, те няма какво да кажат. Но имам удоволствието да работя с журналисти, които имат 30 години стаж, някои от тях са най-разпознаваемите гласове във футболните мачове.

"Не е лесно, имам екип от 20 души, който ми помага. И сега когато се прибера ме чакат 60 часа материал, но трябва да се справя благодарение на хората, около мене.

Стоичков засегна и темата за пандемията от коронавирус, като призна, че в началото е живеел доста затворено, но ако всички спазват мерките и пазят другите, няма опасност от зарази.

"Когато си дисциплиниран, няма проблеми. В телевизията, където работя, сме 300 души. В моята секция сме 150, но само двама бяха с леки симптоми. Не е толкова страшно, ако се пазим. В България обаче гледам толкова хора по стадионите, на дискотека, на митинги, направо се учудвам.

"В спортна и футбола ще се отрази най-вече в тази посока, че няма да има известно време публика, няма да има продажби на билети. Но най-богатите клубове няма да ги засегне особено. Защото те имат много спонсори, дългосрочни договори. Някои от договорите им са за по 5-10 години, така че няма да имат проблеми. Например бюджетът на Барселона е 1 милиард евро, ако харчиш разумно няма да имаш проблеми, каза Стоичков по тази тема. Може би трансферите ще намалеят.

"Другото, което си пролича, е работата на отборите. Физическата подготовка не е онази, която те искат. Да, тренират у дома- фитнеси, колело, но не е същото както да тренираш с отбора си. И кои се подготвиха най-бързо за тази ситуация? Шампионската лига го показа".