Във футбола най-важното нещо е победата. И най-вече печеленето на титли. За много клубове обаче начинът, по който се завоюват тези отличия е от фундаментално значение. Подобен е случаят с Футболен клуб Барселона, който в последните три десетилетия може да се похвали с ярка идентичност, неподражаем стил на игра и личен маниер на налагане на свои кадри.

Школата на Барса - "Ла Масия", е един от христоматийните примери в световния мащаб за ефективна "люпилня" за таланти, които в един момент просто получават своя голям шанс в първия отбор. Основите на школата поставя легендарният президент Хосеп Луис Нунес през 1979 г., като я превръща в дом за младежите, които не са от град Барселона. За три десетилетия школата изпраща в "А" отбора забележителни футболисти като Гийермо Амор, Хосеп Гуардиола, Иван Де ла Пеня, Габри, Серхио Бускетс, Жерар Пике, Шави, Карлес Пуйол, Лионел Меси и много, много други.

Зенитът на академията бе достигнат през ноември 2012 г., когато в мач срещу Леванте титулярните 11 на Барса са момчета изцяло изградени в "Ла Масия" - Виктор Валдес, Мартин Монтоя, Пике, Пуйол, Жорди Алба, Шави Ернандес, Бускетс, Фабрегас, Педро, Меси и Иниеста. Треньор в онзи момент бе покойният вече Тито Виланова. 

На церемонията по връчването на "Златната топка" през 2010 г. пък школата на каталунците гордо оформи призовата тройка - Меси, Иниеста, Шави. Едно изключително постижение за дългогодишна работа с млади играчи, която възпитава в клубна философия, личностни ценности, любов към емблемата и най-вече съдружие и печелившо коопериране на приятели, които просто се забавляват на терена, пишейки история.

По време на своите 4 години начело на Барселона Хосеп Гуардиола бе човекът, които най-отчетливо използваше кадрите на школата в изграждането на една непобедима футболна машина. Докато Валдес, Иниеста, Шави, Меси и Пуйол вече бяха в отбора, Пеп съумя да интегрира Пике, Фабрегас, Педро, Серхи Роберто, Бускетс, Монтоя, Тиаго Алкантара, Кристиан Тейо, Жефрен Суарес, Куенка, Бартра и още. Разбира се, някои от играчите вече не са част от клуба, но именно при Гуардиола те усетиха от вкуса на големия футбол с родния си клуб.

В ерата "Гуардиола" цели 22-ма юноши от "Ла Масия" успяха да облекат поне веднъж фланелката на клуба и така започна футболният им път.

Пикът дойде при Тито Виланова. След това постепенно бройката на собствените кадри започна да спада плавно и непрекъснато. В годините на Луис Енрике (2014-2017 г.) момчетата от школата бяха 15.

Атакуващото трио, с което бе вдигната последната купа в Шампионска лига (в Берлин 2015 г.) бе съставено от Меси, Луис Саурес и Неймар - само един кадър от школата.

За да стигнем и до момента, в който през лятото на 2017 г. Ернесто Валверде седна на пейката на клуба. С опита си в традиционни отбори като Атлетик Билбао и Еспаньол, чието амплоа винаги е било даването на шанс на собствените кадри, Валверде продължи да бъде човек, който гледа с едното си около към "Мини Естади" (стадионът за мачовете на юношеските гарнитури на Барса).

Хосеп Гуардиола и Ернесто Валверде

източник: LAP.bg; колаж: Gong.bg

Неофициален дебют в последните месеци направиха момчета като Рики Пуч, Миранда, Чуми, Куенка, Койадо, Ориол Бускетс, някои от които продължават да се готвят с първия тим и периодично да влизат в групата за мачовете от Ла Лига.

В официални двубои обаче успяха да дебютират само двама - Марк Кукурея и Ориол Бускетс, в двубоите срещу Мурсия за Купата на Краля. В момента петимата титуляри, шлифовани в "Ла Масия" - Пике, Алба, Бускетс, Серхи Роберто и Меси, са направили своя дебют в "А" отбора доста назад във времето. Всичко това може да се обясни и с факта, че именно тези играчи държат едно постоянно ниво много години наред и е трудно някой да ги измести. 

Явна обаче е цялостната тенденция на регрес на бройката на дебютиращите юноши в първия отбор.

Бока Хуниорс отказа да продаде топ талант на Реал