Малко повече от месец преди началото на зимния трансферен прозорец за отборите от Европа. Клубовете отново ще имат възможност да подсилват своите състави.

В Ла Лига има играчи, които се представят изключително силно, но клаузите им за откупуване са огромни. Ако някои иска да ги привлече, със сигурност ще възпламени пазара в едно от най-силните първенства в света.

1. Кристиан Стуани (Жирона) - 20 млн. евро откупуваща клауза

32-годишният уругваец прави поредния си силен сезон в каталунския тим, като до момента е вкарал 8 гола в 9 мача (7 като титуляр) - наравно с Яго Аспас от Селта Виго.

Кристиан Стуани (Жирона) - 8 гола

източник: Gulliver/Getty Images

2. Фернандо Калеро (Валядолид) - 11 млн. евро

23-годишният централен бранител е основна част от схемата на Валядолид от началото на сезона и фактор за силните игри на новака, които го изведоха до 7-то място в шампионата. Калеро има договор до 2021 г. с Валядолид, но едва ли ще бърза да преподписва с оглед на интереса, който се завихря около него - Валенсия, Севиля, Реал Сосиедад са тимове, които имат интерес

3. Марио Ермосо (Еспаньол) - 7,5 млн. евро за Реал Мадрид и 40 млн. евро за останалите клубове

Кадърът на школата на Реал прави силно впечатление с изявите си в Еспаньол. Според медиите в Испания младият бранител може да се завърне на "Бернабеу" още през тази зима.

4. Пабло Сарабия (Севиля) - 18 млн. евро

Един от най-високо котираните испански състезатели в последно време. Установи се в Севиля и показа, че има много качества в краката си. Бе близо до премине в друг клуб през лятото, но реши да продължи да трупа опит на "Санчес Писхуан".

5. Люка Ернандес (Атлетико Мадрид) - 80 млн. евро

Люка Ернандес

източник: БГНЕС

Преди няколко седмици се появи новината, че Реал Мадрид иска да плати откупуващата му клауза. Той направи много силни игри в последния сезон и до голяма степен успя да измести Луис Фелипе от левия бек в схемата на Диего Симеоне. На Мондиала в Русия бе част от тима на Франция, спечелил купата, показвайки, че е един от най-добрите на своя пост в света.

6. Порту (Жирона) - 20 млн. евро 

26-годишният полузащитник е фундамент в схемата на Жирона и фактор за постоянните игри на тима в последните два сезона. Непрекъснато се говори за негов трансфер в топ клубовете в Испания.

7. Унай Симон (Атлетик Билбао) - 30 млн. евро

Стражът, който трябваше да замести Кепа Арисабалага от новия сезон. Най-силният му мач досега бе равенството (1:1) с Реал Мадрид на "Сан Мамес", където се представи блестящо. Той е титуляр в селекцията на Испания до 21 год. Непрекъснато доказва, че може да се превърне в един от най-добрите вратари в Европа.

8. Уисам Бен Йедер (Севиля) - 30 млн. евро.

Един от хората с "X" фактор през този сезон в Ла Лига и основна причина за резултатната игра на Севиля от началото на сезона. Вкара 6 гола до момента и изгради прекрасно атакуващо дуо с Андре Силва в нападението на андалусийци. Клаузата му изглежда ниска с оглед на прогреса, който бележи в последните години. Вкара победния гол за Севиля на "Олд Трафорд" при елиминирането на Манчестър Юнайтед в 1/8-финалите на Шампионска лига през миналия сезон.

Бен Йедер (Севиля) - 5 гола

източник: Gulliver/Getty Images

9. Томаш Вацлик (Севиля) - 40 млн. евро

Ако изключим 4-те гола, които получи Севиля на "Камп Ноу" от Барселона (2:4), ниският брой попадения, които допускат андалусийци се дължат до голяма степен на чеха Вацлик. Той пристигна през това лято от Базел и едва ли ще осъществява трансфер през зимата. Качествата му обаче са налице.

10. Пабло Форналс (Виляреал) - 25 млн. евро

Виляреал плати 10 млн. евро на Малага за Форналс. Едва на 22 години, халфът има светло бъдеще пред себе си. Изиграл е 12 мача и е вкарал 1 гол през тази кампания, превръщайки се в основна част от тима на "жълата подводница". В английските медии се появи информация, че дори Арсенал е готов да плати нужната клауза, за да привлече играча.