Опозицията на Жоан Лапорта поиска от Барселона да му гласува вот на недоверие.

Според испанското издание Marca, в изявлението, подписано от няколко групи, които се противопоставят на президента на клуба, се изисква ръководният орган да изрази вот на недоверие към Жоан Лапорта и неговия борд.

Освен това, те дават на ръководството срок от 10 дни да отговорят на това искане или ще обмислят алтернативни начини за постигане на целта.

Посочва се още, че успехите на терена не трябва да засенчват недостатъците на настоящото ръководство на Барселона.

В текста се очертават четири основни причини, които подтикват опозиционните групи към този призив. Това е отношението към някои от легендите на клуба като Шави, Лионел Меси, Шарунас Ясикевичус (бивш баскетболист и треньор на Барселона) и Роналд Куман.

Противниците на действията на Жоан Лапорта вярват, че някои действия поставят под въпрос ценностите на клуба. Те са загрижени за икономическото, финансовото и имущественото състояние на клуба, както и за управлението на спортната сфера през последните години.

„В продължение на три години търпеливо чакахме промяна, зачитайки волята на мнозинството от членовете на клуба, изразена на изборите през март 2021 г. Срещахме се няколко пъти и с ръководството на клуба, винаги с конструктивно отношение. Въпреки това, две години преди следващите избори, след като забелязахме, че действията, противоречащи на това, което трябва да бъде добро управление на клуба, продължават все по-често, ние решихме да публикуваме това изявление“, се казва още в официално изявление на опозицията.